Četvrtak, 26. Maja 2022.
Tuzlanski.ba logo

Putin se obratio Rusima i Ukrajincima: Pobijedit ćemo, baš kao i 1945.

Preuzmite sliku

Ruski predsjednik Vladimir Putin rekao je danas da će “kao i 1945., pobjeda biti naša”, nižući poređenja između događaja iz Drugoga svjetskog rata i sukoba u Ukrajini, u poruci upućenoj u povodu uoči obilježavanja Dana pobjede nad fašizmom.

“Danas se naši vojnici, kao i njihovi preci, bore rame uz rame za oslobođenje svoje domovine od nacističke prljavštine, uvjereni da će, kao i 1945., pobjeda biti naša”, rekao je Putin u poruci upućenoj u nedjelju stanovnicima zemalja bivšega sovjetskog bloka kao i onima iz separatističkih regija istočne Ukrajine.

“Danas nam je zajednička dužnost spriječiti oživljavanje nacizma, koji je nanio toliko patnje narodima raznih zemalja”, dodao je ruski predsjednik, izrazivši želju “da nove generacije budu dostojne sjećanja na svoje očeve i djedove”.

“Nažalost, danas se nacizam ponovno uzdiže”

Putin je uz vojnike spomenuo i civile koji su djelovali iznutra, “a slomili su nacizam” bez obzira na bezbrojne žrtve.

“Nažalost, danas se nacizam ponovno uzdiže. Naša sveta dužnost je spriječiti da se ideološki nasljednici poraženih u Velikome domovinskim ratu osvete“, rekao je Putin u dijelu govora upućenom Ukrajincima.

Svim stanovnicima Ukrajine poželio je “mirnu i pravednu budućnost”.

Moskva će u ponedjeljak velikom vojnom paradom obilježiti pobjedu nad nacističkom Njemačkom. Invaziju na Ukrajinu pokrenutu 24. februara Rusija opravdava željom za “demilitarizacijom” i “denacifikacijom” Ukrajine. (Hina)

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje