Četvrtak, 29. Jula 2021.
Tuzlanski.ba logo

Putin i Erdogan za nezavisnu Palestinu

Preuzmite sliku

Predsjednik Rusije Vladimir Putin i turski predsjednik Recep Tayyip Erdogan ponovili su danas da će raditi na uspostavljanju države Palestine, saopštio je Kremlj nakon jučerašnjeg glasanja u Generalnoj skupštini UN-a gdje je velika većina zemalja članica osudila američko priznanje Jerusalima kao glavnog grada Izraela.

U telefonskom razgovoru, predsjednici Rusije i Turske “potvrdili su zajedničku želju da nastave svoje napore na rješenju palestinsko-izraelskog sukoba na osnovi međunarodnog prava i ostvarenja prava palestinskog naroda na stvaranje nezavisne države”, navedeno je u saopštenju.

U četvrtak su SAD pretrpjele skoro jednoglasnu osudu u GS UN-u zbog priznanja Jerusalima kao samo izraelskog. Od 193 zemlje članice 128 je glasalo za rezoluciju kojom se osuđuje takva odluka.

Ona predstavlja odstupanje o decenijske američke politike da bi status grada, čiji je istočni dio Izrael anektirao nakon što ga je okupirao u ratu 1967, valjalo riješiti za pregovaračkim stolom.

Turska je jedan od najglasnijih protivnika takvog priznanja, a Putin je nakon što je priznanje saopšteno izjavio da je duboko zabrinut, pozvavši strane u izraelsko-palestinskom sukobu na dijalog.

Izrael je usvojio zakon kojim je Jerusalim proglasio nedjeljivim glavnim gradom i izraelski lideri vjeruju daće tako biti zauvijek. Međunarodna zajednica nikada nije priznala aneksiju dijela Jerusalima u kome Palestinci planiraju da osnuju sjedište svoje buduće nezavisne države. (Beta)

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje