Ponedjeljak, 27. Septembra 2021.
Tuzlanski.ba logo

Prvomajski skupovi u Parizu: Za red na ulicama angažirano 9.000 pripadnika snaga sigurnosti

Preuzmite sliku

Širom Francuske za sutra su najavljeni brojni skupovi i demonstracije povodom Međunarodnog praznika rada, a samo u Parizu će o sigurnosti i redu na ulicama brinuti 9.000 angažiranih pripadnika francuskih snaga sigurnosti.

Francuski sindikati najavili su da će sutra održati protestnu šetnju centrom Pariza od Trga Republike do Trga Nacije, a još nekoliko manjih skupova najavili su sindikalni ogranci.

I pristalice radikalnodesničarskog fronta (FN) će tradicionalnim defileom odati počast francuskoj heroini i svetici Ivani Orleanskoj ispred njenog spomenika u Parizu, a potom će skupu FN-a u mjestu Pyramides prisustvovat će liderka te stranke i kandidatkinja na predsjedničkim izborima u Francuskoj Marine Le Pen.

Zbog najavljenih skupova u Parisu će sutra biti pooštrene mjere sigurnosti u kojima je angažirano ukupno 9.000 policajaca, vojnika i žandara.

Sutra se očekuju i protestni skupovi u Touluseu, Nici, Marseilleu i drugim francuskim gradovima.

Ovo je druga godina da se prvomajski praznik u Francuskoj dešava uz vanredno stanje, koje je proglašeno nakon terorističkog napada u novembru 2015. godine. (AA)

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

Ključne riječi: , , ,