Subota, 16. Januara 2021.
Tuzlanski.ba logo

Prvi dan bez mrtvih od posljedica Covida-19 u Madridu

Preuzmite sliku

Madridske vlasti saopćile su u nedjelju da u zadnja 24 sata nije zabilježen nijedan smrtni slučaj od posljedica Covida-19, prvi put od početka pandemije koja utiče i na regionaalne izbore u Španiji, prenosi Hina.

“Odlične vijesti – jučer je bio prvi dan da u Madridu nisu zabilježeni novi smrtni slučajevi”, objavila je na Twitteru regionalna čelnica Isabel Díaz Ayuso dodajući da će saradnja osigurati da se “noćna mora ne ponovi”.

Sa 72.000 zabilježenih slučajeva koronavirusa i 8400 smrti, Madrid je najgore pogođeni dio Španije. Druga je Katalonija gdje je 61.000 ljudi zaraženo ili je bilo zaraženo, a 5600 je umrlo.

Po zadnjim podacima, u Španiji je ukupno 248.000 zaraženih, a umrlo je 28.300.

Pandemija korona virusa utiče i na kampanju za regionalne izbore u Španiji, pa je premijer Pedro Sanchez na današnjem skupu u San Sebastijanu nosio masku i izbjegavao rukovanje s pristašama.

Izbori u regijama Baskije i Galicije predviđeni su za 12. jula i bit će prvi otkako je Španija proglasila karantenu zbog pandemije u martu. Restriktivne mjere ublažene su 21. juna.

“Neprijatelj Španije je virus”, rekao je Sanchez u dvorani u San Sebastijanu, obraćajući se ograničenom broju od stotinjak pristaša svoje Socijalističke stranke, koji su nosili zaštitne maske i sjedili na preporučenoj međusobnoj udaljenosti od jednog i pol metra, navodi Reuters.

Radi sprečavanja gužvi na biralištima, glasanje će biti moguće i poštom ili u poštama, navodi agencija. (Tuzlanski.ba)

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

Ključne riječi: , ,