Subota, 31. Jula 2021.
Tuzlanski.ba logo

Prva kazna nakon zabrane nošenja burkinija u Francuskoj: Muslimanka dobila kaznu na plaži

Preuzmite sliku

Nakon što je u više od deset francuskih gradova uvedena zabrana nošenja burkinija, kupaćeg kostima za pokrivene žene, na jednoj plaži napisana je i prva kazna jednoj pokrivenoj muslimanki, javlja Anadolu Agency (AA). 

Prva kazna za nošenje burkinija napisana je na plaži u mjestu Cannes-la-Bocca u blizini Cannesa na jugu Francuske.

Muslimanka Sihan (34), majka dvoje djece živi u francuskom Toulousu, a sa porodicom je došla za vikend u Cannes. Dobila je kaznu od 11 eura za “nedolično ponašanje” i zbog nošenja odjeće na javnom mjestu koja je protivna sekularizmu.

Sihan je šest godina pokrivena, a kako je kazala za AA, ovo je neprihvatljivo ponašanje. Ispričala je da je taj dan, kada je dobila kaznu, sjedila na plaži u normalnoj odjeći i marami na glavi, a ne u burkiniju.

Vrlo je vjerovatno da je neko sa plaže dojavio policiji jer su se u jednom trenutku oko mene našla tri policajca koji su me upozorili na odluku grada Cannesa“, kazala je Sihan.

Prema njenim riječima, nakon rasprave kazali su joj da barem maramu napravi u obliku šala. Međutim, ona to nije prihvatila jer bi joj se u tom slučaju vidio vrat. Tražili su da napusti plažu, a nakon što je to odbila napisali su joj kaznu.

Nju je, naglasila je Sihan, iznenadilo ne samo ponašanje policajaca nego i drugih osoba koje su se nalazile na plaži.

“Samo tri ili četiri osobe sa plaže su došle da mi pruže podršku. Svi ostali su podržali policajce. Govorili su mi: Ovdje nemaš šta raditi, vrati se u svoju zemlju”, ispričala je Sihan.

Rođena je u Francuskoj, otac i djed su Francuzi i samo su joj, naglasila je, zbog toga što je muslimanka, kazali da se vrati odakle je i došla.

“Ali ja sam u svojoj zemlji“, poručila je Sihan.

U šest godina, koliko je pokrivena, nikada nije imala nekih sličnih ili neugodnih situacija ali se sada ne osjeća sigurno.

“U svojoj zemlji se ne mogu obući kako želim”, ispričala je Sihan. Kaznu nije platila i planira se žaliti na policijsku odluku.

U trenutku kada je policija pisala kaznu Sihan na plaži se nalazila i urednica jednog televizijskog programa Mathilde C. Prema njenim riječima, policija joj je kazala da se zabrana ne odnosi samo na burkini nego i na sve druge vjerske simbole koji se nose na plažama.

Inače, Francuska je bila prva evropska zemlja koja je zabranila nošenje burke na javnim mjestima. Vjeruje se da u toj zemlji, koja je dom za oko pet miliona muslimana koji su time i najveća muslimanska manjina u Zapadnoj Evropi, samo oko 2.000 žena nosi burku.

Francuska je od 2004. godine zabranila nošenje hidžaba u školama. (Tuzlanski.ba)

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

Ključne riječi: , ,