Ponedjeljak, 26. Septembra 2022.
Tuzlanski.ba logo

Protutenkovski raketni bacač Javelin postao simbol otpora Ukrajine

Preuzmite sliku

Fotografije ukrajinskih vojnika koji nose raketne bacače Javelin na ramenima viđene su širom svijeta, čineći to protutenkovsko oružje sposobno da probije najsofisticiranije oklope, a posebno korisno u gerilskom ratovanju, simbol ukrajinskog otpora ruskoj invaziji, prenosi AFP.

Zapadne države, koje žele vojno podržati Ukrajinu bez ulaska u direktan sukob sa Rusijom, masovno su ubrzale isporuke oružja ukrajinskoj vojsci otkako je Kremlj započeo invaziju 24. februara.

 • Prema jednom visokom američkom dužnosniku, Ukrajinci su već dobili oko 17.000 protutenkovskih oružja iz raznih zapadnih zemalja, uključujući nekoliko stotina raketnih bacača Javelin, a Washington je u subotu najavio novu vojnu pomoć u ukupnom iznosu od 200 miliona dolara, uključujući i protutenkovsko oružje.

  Ukrajinske snage su također dobile hiljade komada drugog protutenkovskog naoružanja, uključujući britanske NLAW, švedske AT4 i Carl-Gustave, njemačke Panzerfauste i španske Instalaze C90.

  No, Javelin (koplje) koji je američki proizvod, postao je njihovo najdraže oružje, do te mjere da postoje ‘meme’ (slika koja dodatno pojašnjava neki koncept, ali na humorističan način i viralno se širi) po društvenim mrežama, koji ga je transformirao u vjersku ikonu koju nosi Marija Magdalena, amblematična svetica pravoslavne crkve.

  Nazvana “Sveta koplja”, sada se smatra zaštitnicom Ukrajine, a na slici drži jedan takav projektil ispod oreola u žuto-plavoj boji ukrajinske zastave.

  Osim što je postao simbol podrške Sjedinjenih Država, najmoćnijeg saveznika Ukrajine protiv Rusije, Javelin je također cijenjen od strane vojske zbog svojih tehničkih karakteristika.

  Opremljen sa dva eksplozivna punjenja, može da probije najsofisticiranije tenkove na svijetu, a posebno ruski T-90, čiji sopstveni eksplozivni oklop reagira na udar projektila kako bi smanjio ili čak zaustavio njegov prodor u tenk.

  Prvo punjenje Javelina eksplodira u dodiru s tenkom, a zatim oslobađa drugo, snažnije punjenje koje probija oklop.

  Sa dometom od 2.500 metara, može se koristiti u direktnom napadu za uništavanje mete ili, ako je ispaljen prema gore, za obaranje nisko leteće letjelice kao što je helikopter.

  Ali može se koristiti i u načinu indirektnog napada, odozgo – projektil se podiže do 160 metara u visinu, a zatim pada okomito na svoju metu, poput koplja drevnih rimskih legionara.

  Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje