Četvrtak, 23. Septembra 2021.
Tuzlanski.ba logo

Wilders protestovao odluku da musliman bude načelnik holandske općine

Preuzmite sliku

Lider radikalno desničarske i euroskeptičke holandske Slobodarske partije (PVV) Geert Wilders je ispred zgrade općine Arnhem protestovao odluku da musliman bude načelnik u ovom holandskom gradu.

Wilders se otvoreno usprotivio odluci da Ahmed Marcouch, porijeklom iz Maroka, preuzme poziciju načelnika općine Arnhem u Holandiji, nakon što je dosadašnji načelnik zbog bolesti morao napustiti pomenutu funkciju.

Ispred zgrade Općine Arnhem danas je u prisustvu svojih pristalica raširio transparent s natpisom “Ne želimo Arnhemistan, gubimo svoju zemlju”.

Protestima je prisustvovao i lider Patriotskih Evropljana protiv islamizacije Zapada (Pegida) u Holandiji Edwin Wagensveld.

U neposrednoj blizini se okupila i grupa građana, Wildersovih protivnika, koji su nosili transparente i uzvikivali slogane protiv politike holandske Slobodarske partije i njenog lidera.

U jednom momentu je došlo i do sukoba između dviju grupa. Policija je brzo reagovala i spriječila veće incidente.

Wilders je novinarima kazao kako će učiniti sve da spriječi odluku da Marcouch bude načelnik općine Arnhem.

“Iskoristit ćemo sve demokratske metode i pokušati spriječiti Marcoucha da postane načelnik”, rekao je Wilders.

Dodao je da građani putem referenduma trebaju odlučiti ko će voditi općinu.

“U ovakvim situacijama potrebno je održati referendum i načelnik bi trebao biti neko koga građani izaberu”, kazao je lider Slobodarske partije (PVV).

Wilders je ranije poručio da je Marcouch, dok je bio načelnik općine Slotevaart u Amsterdamu, pokušao da, kako je rekao, islamizira grad. Istakao je da je “sramota” da musliman bude načelnik jedne općine u Holandiji.

Lider Slobodarske partije (PVV) je prošle godine proglašen krivim za izazivanje rasne diskriminacije i vrijeđanja marokanskog naroda u Holandiji nakon što je organizovao miting kojim je pozvao na “sve manje i manje Marokanaca” u Holandiji. (AA)

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje