Subota, 6. Juna 2020.
Tuzlanski.ba logo
Preuzmite sliku

Prošle godine 356 džamija u Evropi bile metama napada

Predsjednik Uprave za vjerske poslove Republike Turske Mehmet Gormez je, komentarišući teroristički napad na džamiju u Kanadi, istakao da su džamije i u drugim zemljama bile metema napada, javlja Anadolu Agency (AA).

Tokom sastanka s ambasadorom Kanade u Ankari Chrisom Cooterom u rezidenciji Uprave za vjerske poslove Republike Turske, Gormez je istakao da su samo prošle godine 356 džamija u Evropi bile metama napada.

Naglasio je da posljednja dešavanja u svijetu otežavaju zajednički život različitih religija i kultura.

“U ovakvim okolnostima, izjava premijera Kanade Justina Trudeaua je predstavljala izraz mišljenja miliona ljudi. Glas savjesti su podržali mnogi potlačeni ljudi u svijetu”, kazao je Gormez, dodajući kako je Trudeau svojim riječima jasno svima pokazao kako ne treba iznositi generalizacije kada se raspravlja o Istoku i Zapadu.

“Stav koji je izkazan nije politička strategija, nego prvenstveno ljudski pristup ovom pitanju. Neka nam Bog pomogne da svi zajedno gradimo jedan bolji i ljepši svijet. Kao što je rekao i sam premijer, različitosti su bogatstvo za čovječanstvo, a ne povod za neprijateljstva”, rekao je Gormez.

Ambasador Cooter je istakao kako teroristički napad nije bio usmjeren samo na muslimane koji su se u tom momentu našli u džamiji, nego na sve muslimane koji žive u Kanadi.

“Policija u Kanadi je odgovorna da zaštiti svakoga u toj zemlji, bez obzira na njegovu vjersku pripadnost”, kazao je Cooter.

Podsjećamo, u kasnim nedjeljnim satima izveden je teroristički napad na Islamski kulturni centar u Quebecu, u trenucima kada se najmanje 40 vjernika spremalo za obavljanje noćne molitve (jacija-namaza). Na licu mjesta poginulo je šest osoba, starosne dobi od 35 do 70 godina. Žrtve napada su Azzeddine Soufiane (57), Khaled Belkacemi (60), Aboubaker Thabti (44), Mamadou Tanou Barry (42), Ibrahima Barry (39) i Abdelkerim Hassane (41).

Iako su iste noći kao osumnjičeni za napad privedene dvije osobe, Muhammed Kadir i Alexandre Bissonnette, nakon kriminalističke obrade za Kadira je ustanovljeno da je bio očevidac, dok je Bissonnette ostao u pritvoru.

Premijer Kanade, Justin Trudeau je najoštrije osudio napad i izrazio sućut porodicama stradalih.

Istraga o napadu je u toku, a ista džamija je i u junu prošle godine bila poprište svirepog napada kada su nepoznate osobe ispred džamije ostavile svinjsku glavu s porukom: “Bon appetit.”

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

Ključne riječi: , ,