Četvrtak, 26. Maja 2022.
Tuzlanski.ba logo

Prodata jakna Volodimira Zelenskog na aukciji za više od 200 hiljada KM

Preuzmite sliku

Britanska aukcijska kuća Christie’s prodala je u Londonu poznatu maslinastozelenu jaknu ukrajinskog predsjednika Volodimira Zelenskog za 90.000 funti. (oko 205,576.29 KM)

Dok se Ukrajna bori protiv znatno veće vojne snage i resursa kojima raspolaže ruski predsjednik Vladimir Putin, aukcije se održavaju radi prikupljanja pomoći Kijevu, objavio je britanski Mirror.

Aukcijska kuća Christie’s učestvuje u međunarodnom programu koji ima za cilj prikupljanje pomoći Ukrajini do milion funti. Britanski premijer Boris Johnson uspio je u namjeri da podstakne licitiranje već čuvene vojne jakne Zelenskog, nazvavši “smiješnom” početnu cijenu od 50.000 funti.

On je pozvao učesnike aukcije da učestvuju u tome da velika drevna evropska prijestolnica Kijev više nikada ne bi mogla biti ugrožena i da Ukrajina ponovo bude cjelovita i slobodna.

Zelenski, koji je jaknu darovao za aukciju tokom februara, nakon početka ruske invazije, obratio se videovezom prije otpočinjanja nadmetanja u okviru dobrotvornog skupa “Hrabra Ukrajina“ i govorio o “hrabrom Borisu“ koji ga je posjetio u Kijevu.

Među predmetima ponuđenim na aukciji bio je i keramički vrč u obliku pijetla, koji je Zelenski poklonio Johnsonu tokom posjete ukrajinskoj prijestolnici 9. aprila. Kupcima je ponuđena i posjeta Kijevu u pratnji gradonačelnika i bivšeg bokserskog šampiona u teškoj kategoriji Vitalija Klička. (nova.rs)

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje