Utorak, 5. Jula 2022.
Tuzlanski.ba logo

Procurio tajni snimak s potonule krstarice: “Prevalit će se. Ne možemo se pomaknuti”

Preuzmite sliku

Rusija tvrdi da je Moskva potonula nakon eksplozije municije, a Ukrajinci da su je potopili raketama

Južni korpus Ukrajinske kopnene vojske u nedjelju je na svom službenom Facebook profilu objavio navodni snimak poziva upomoć, koji je s ruske krstarice Moskva odaslan neposredno prije nego što je ratni brod 14. aprila potonuo, javlja Daily Mail.

Na snimku se može čuti kako član posade govori da je Moskva pogođena dva puta te da se naginje na stranu.

Rusija je ranije ustvrdila da je Moskva potonula nakon što je nevrijeme uzrokovalo eksploziju municije. Ukrajina od početka tvrdi da je krstaricu potopila tako što ju je pogodila s dvije protubrodske rakete R-360 Neptune.

Admiral Igor Osipov, zapovjednik Crnomorske flote Ratne mornarice Ruske Federacije, nije viđen otkad je Moskva potonula, a Kremlj je odbacio tvrdnje da je poginuo na dužnosti.

Podsjetimo, Rusija je 24. februara 2022. godine iz zraka i s mora napala Ukrajinu, a jedan od prvih sukoba ukrajinskih i ruskih trupa dogodio se na Zmijskom otoku, nedaleko od ukrajinske luke Odese. U napadu na otok sudjelovali su krstarica Moskva te patrolni brod Vasilij Bikov.

Kada je jedan ruski časnik s Moskve od Ukrajinaca koji su bili na Zmijskom otoku zatražio da se predaju, ukrajinski graničar Roman Hribov odgovorio mu je rečenicom koja je ušla u historiju: “Ruski ratni brode, odjebi”. Hribov je kasnije odlikovan.

Na snimku, za koji Ukrajinci tvrde da je nastao neposredno prije potonuća Moskve, može se čuti kako član posade tegljaču koji krstarici pruža pomoći govori da se javlja s “Moskve”. Govori mu i da se brod “naginje na stranu” te da s jedne strane ispod vodene linije ima “dvije rupe koje su napravili projektili”.

– Nemamo komunikaciju s komandom, tišina je. Naginje se. Brod je nagnut 30 stepeni. Prevalit će se. Ne možemo se pomaknuti. Pokušat ćemo spasiti posadu – rekao je vojnik.

Mediji su ranije izvijestili da su Sjedinjene Američke Države potvrdile da je Ukrajina potopila Moskvu. Američki je dužnosnik rekao da su Amerikanci Ukrajincima dojavili lokaciju ruske krstarice, ali da nisu znali da će je ukrajinska vojska napasti te da nisu učestvovali u donošenju te odluke. Ministarstvo odbrane SAD-a opovrgnulo je te tvrdnje te je reklo da Ukrajina ima vlastite obavještajne službe koje su u stanju doznati lokacije ruskih ratnih brodova i drugih plovila.

Ruski su dužnosnici prošle sedmice utvrdili da je admiral Osipov na svojoj borbenoj poziciji, ali da “nije raspoložen za javne nastupe”. Ukrajina je u početku tvrdila da je Osipov zarobljen nakon potonuća Moskve. Osipov nije bio prisutan na prošlosedmičnoj paradi u Moskvi koja je organizovana povodom obilježavanja Dana pobjede nad fašizmom. Navodi se i da je samo bio prisutan na sastancima, a da nije aktivno u njima učestvovao.

 • Rusija je za sada priznala da je u potonuću Moskve stradala samo jedna osoba.

  Dmitrij Shrebec, otac jednog nestalog mornara koji je bio član posade Moskve, rekao je da će Crnomorska flota i Ministarstvo obrane Rusije tačan broj časnika koji su preminuli i povrijeđeni u potonuću Moskve objaviti kada taj podatak budu smatrali “svrsishodnim”.

  Shrebec je spomenute institucije ranije optužio za prikrivanje informacija o tome kako je zapravo skončala posada Moskve. Navodno su dvije trećine flote činili vojni obaveznici. Shrebec je dodao kako se nada da će se potonuće Moskve istražiti te da će rezultati istrage biti javno dostupni.

  Ministar odbrane Litve Arvidas Anusauskas rekao je da je posada Moskve, na dan kad je krstarica potonula, brojala 485 članova, a među njima je bilo 66 časnika. Dodao je da je turski brod spasio 54 člana posade.

  Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

     
  Ključne riječi: , ,