Petak, 30. Septembra 2022.
Tuzlanski.ba logo

Princ Philip ‘lupao’ bizarnosti: Žene pitao kakve gaćice nose, a djecu rasplakivao da su debela

Preuzmite sliku

Prije devet godina na službenom prijemu u Bromleyju, princ Philip je jednoj 25-godišnjoj djevojci rekao: ‘Uhapsili bi me da vam raskopčam tu haljinu’

Britanski princ Philip, vojvoda od Edinburgha i suprug kraljice Elizabete II. (94), preminuo je 9. aprila u 99. godini u grofoviji Berkshire. Tokom godina, Philip je često nasmijavao javnost, ali bilo je i nekoliko šokantnih izjava. Prije 55 godina rekao je kako žene iz Velike Britanije ne znaju kuhati te je tako izazvao nezadovoljstvo kod sunarodnjakinja, prenosi 24sata.hr.

– Ako ima četiri noge i nije stolica, ako ima dva krila, leti i nije avion, ako pliva a nije podmornica Kinezi će pojesti – rekao je 1986. tokom sastanka organizacije World Wildfire Fund.

 • Imao je iznenađujuću izjavu nakon što je vidio kako su Vojvoda i Vojvotkinja od Yorka 1988. uredili svoj dom.

  – Izgleda kao soba prostitutke – rekao je tada Philip. Niti princezu Anne (70) nije poštedio zanimljivih izjava na njezin račun. Prokomentarisao je njenu ljubav prema konjima.

  – Ako ne prdi ili ne jede sijeno, nju jednostavno ne zanima – rekao je. Javnost je šokirao 2002. godine kada se susreo s Annabel Goldie (71), koja je vodila konzervativce u Škotskoj. Osvrnuo se na njezinu kravatu s kariranim uzorkom.

  – Imate li gaćice od tog materijala? – pitaju je princ. Prije devet godina na službenom prijemu u Bromleyju jednoj je 25-godišnjoj djevojci rekao: ‘Uhapsili bi me da vam raskopčam tu haljinu’.

 • Ni čestitke mu nisu jača strana.

  – Uspjeli ste da vas ne pojedu? – rekao je Philip jednom studentu tokom službenog posjeta Papui, provinciji u Novoj Gvineji, aludirajući da plemena koja tamo žive su kanibali. Nije poštedio ni djecu. Godine 2001. dječak (13) mu je rekao da želi postati astronaut, a nakon što ga je odmjerio, Philip je rekao: ‘Predebeo si da bi bio astronaut’. Dječaku su se zasuzile oči.

  I pred gluhonijemima se osramotio. 

  – Gluhi ste? Nije ni čudo ako ste u blizini ovoga – rekao je Philip 1999. godine u Cardiffu, pokazujući na školski orkestar koji je svirao njemu u čast.

  Tokom posjeta Pekingu 1986. godine, susreo se s Britancima koji tamo studirao.

  – Ako ovdje ostanete puno duže, pa svima će vam postati kose oči – prokomentarisao je Philip, koji nije poštedio niti slavne ljude. Tokom nastupa Sir Eltona Johna promrmljao je da bi mu trebalo ugasiti mikrofon, a nakon što su mu rekli da Madonna pjeva u filmu ‘Umri drugi dan’, rekao je: ‘Hoće li mi trebati čepići za uši?’

  Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

     
  Ključne riječi: , ,