Utorak, 24. Maja 2022.
Tuzlanski.ba logo

Priča teška 44 milijarde dolara: Kako je Elon Musk osvojio Twitter?

Preuzmite sliku

Elon Musk je jučer postao vlasnik Twittera, nakon što je dovršio impresivno preuzimanje ove platforme društvenih medija koju je platio 44 milijarde dolara. Tako je okončan proces koji se u posljednja tri sedmice kolebao između dogovora i razilaženja.

“Sloboda govora temelj je funkcionalne demokracije, a Twitter je digitalno gradsko središte na kojem se raspravlja o pitanjima od vitalnog značaja za budućnost čovječanstva”, rekao je Musk u priopćenju za javnost objavljujući preuzimanje. Predsjednik uprave Twittera Bret Taylor opisao je dogovor kao najbolji put naprijed za dioničare kompanije, piše Wired.

Prvo je kupio nešto dionica, a onda je rekao da želi sve

Ovaj dogovor okončao je i dugotrajna nagađanja o Muskovom finansijskom interesu u Twitteru. Javnost je 4. aprila saznala da je poduzetnik stekao 9.2 posto udjela kompaniji ili 73.5 miliona dionica po cijeni od oko 2.4 milijarde dolara. U to je vrijeme kupnja dionica u Twitteru bila povezana s ponudom da Musk uđe u upravni odbor, što je on 10. aprila odbio.

Ubrzo je dao do znanja da želi sve. Musk je 14. aprila ponudio otkup preostalog postotka kompanije za 54.20 dolara po dionici, što je 38 posto više u odnosu na cijenu koju je platio za svoje početno ulaganje. Muskovo popratno pismo predsjedniku odbora Twittera bilo je oštro u kritici platforme.

“Vjerujem u potencijal Twittera da bude platforma za slobodu govora širom svijeta i vjerujem da je sloboda govora društveni imperativ za funkcionalnu demokraciju. Sada shvaćam da kompanija neće ni napredovati ni služiti ovom društvenom imperativu u sadašnjem obliku”, napisao je Musk.

Umjesto toga, želio je privatno preuzeti kompaniju, ponudivši 44 milijarde dolara u “najboljoj i konačnoj” ponudi. U to su vrijeme analitičari bili podijeljeni oko vjerovatnoće uspjeha Muskove ponude i oko toga koliko je unosna. Naime, bila je otprilike na sredini uobičajenog dodatka od 30 do 40 posto iznad burzovne cijene dionica. Još prošle godine dionica je vrijedila bitno više od njegove ponude. Twitterov upravni odbor je rekao da će razmotriti ponudu.

Musk: Izuzetno je važno imati javnu platformu kojoj se maksimalno vjeruje

“Musk je postavio određeni presedan u smislu da aktivist preuzima kompaniju. Prije njega to su radili Carl Icahn i neki drugi, ali nije tako uobičajeno da se ide za kompletnom kompanijom”, kaže Timothy Galpin, viši predavač strategije i inovacija na Said Business Schoolu Univerzitetu Oxford.

Istog dana kada je uputio ponudu za preuzimanjem cijelog Twittera, Musk je održao govor u Vancouveru, gdje je iznio svoju viziju. “Ovo nije način da se zaradi. Moj je snažan intuitivni osjećaj da je izuzetno važno imati javnu platformu kojoj se maksimalno vjeruje i koja je široko uključiva.” Zbog toga su neki unutar Twittera, oni koji su imali velike udjele u platformi, zastali i razmislili.

Posljednji izvještaji ukazivali su na to da će se Twitter boriti da odbije Muska jer je izvršni direktor Tesle i Space X-a ušao u prepirku na Twitteru o slobodi medija sa saudijskomkompanijom Kingdom Holding Company, glavnim dioničarom, koji je rekao da će odbiti Muskovu ponudu. Saudijska Arabija je optužena za ubojstvo novinara Jamala Khashoggija.

“Musk je jedinstven”

Takvi obračuni na društvenim mrežama neuobičajeni su kad se razmišlja o preuzimanju velike kompanije, ali i sam Musk je neobičan, smatra Cary Cooper, profesor na Manchester Business Schoolu.

“On nije tradicionalni biznismen. On je prilično kreativan i prilično inovativan. On je jedinstven tip i radi stvari na način na koji normalan poslovni čovjek ne bi radio. On ne igra prema normalnim pravilima igre koja bi slijedio poduzetnik“, rekao je Cooper.

Twitterov upravni odbor pokrenuo je 15. aprila finansijski alat za hitne slučajeve – otrovnu tabletu. Poznata kao plan za ograničavanje prava dioničara, tableta otrova je pozvala dioničare da povećaju svoja ulaganja u Twitter kako bi smanjili Muskovu sposobnost da svoj udio pretvori u kontrolni. Svaki pokušaj da poveća svoj udio iznad 15 posto zahtijevao bi da pregovara s upravom Twittera.

Aktiviranje otrovne tablete dovelo bi do brzog neprijateljskog preuzimanja, ali Muskova ponuda nikada nije napustila stol. Musk je 21. aprila iznio kako je došao do 44 milijarde dolara u gotovini potrebne da ostvari svoju ponudu. Morgan Stanley i druge kompanije ponudile su podržati Muskovu ponudu, dok bi on platio oko 21 milijardu dolara od svog bogatstva procijenjenog na 263 milijarde dolara. To je popunilo praznine onoga što je prije bila spekulativna ponuda i naznačilo je koliko ozbiljno Musk želi preuzeti Twitter.

Potvrđeno finansiranje navodno je navelo neke od Twitterovih dioničara koji su bili skeptični prema Musku da zatraže od kompanije da ga sasluša. Sastanci su navodno održani tokom vikenda, a upravni odbor Twittera sastao se 25. aprila kako bi preporučio dogovor dioničarima. Bio je to brz i iznenađujući preokret.

“U petak je bilo toliko skepticizma i cinizma, a sada sve izgleda kao gotova stvar”, kaže Vasant Dhar, profesor informacijskih sistema na NYU Sternu.

Muskovi brzi potezi zatekli su ostale potencijalne ponuđače. No čini se da je posao prošao test novca, barem za upravni odbor Twittera, jer je “fiducijarna odgovornost upravnog odbora osigurati najveću moguću vrijednost za dioničare“, ističe Galpin i dodaje: “Očito postoje pitanja o tome što će učiniti s kompanijom ako preuzme kontrolu. Mora učiniti više nego samo dodati opciju za uređivanje postova.”

“Želim učiniti Twitter boljim nego ikad”

Privatizacija kompanije omogućila bi Musku da željene promjene provede daleko brže, bez osvrtanja na javna tržišta. “Također, želim učiniti Twitter boljim nego ikad tako što ćemo poboljšati proizvod novim značajkama, učiniti algoritme otvorenim za povećanje povjerenja, pobijediti spam botove i autentificirati sve ljude“, napisao je Musk u priopćenju za javnost u ponedjeljak.

“Mislim da je to sjajno odigrao. Moglo se očekivati da će mnogi reći kako je Musk megaloman i da sve to radi zbog samopromocije, ali zapravo mislim da ima puno više od toga”, rekao je Dhar za Wired.

Moguće je da će kupnja biti pod nadzorom regulatornih tijela. Iako je malo vjerovatno da će biti zabrinutosti oko monopola, Komisija za vrijednosne papire i burze i dalje bi se mogla usprotiviti Muskovim potezima.

“Moglo bi se zatražiti od suda da zabrani dogovor na temelju toga što je neispravno podnio zahtjev. Nije na vrijeme prijavio svoj početni ulog, a onda je podnio krivi obrazac jer je cijelo vrijeme namjeravao utiati na menadžment kompanije”, sugerira Pritchard.

To bi, međutim, zahtijevalo dokazivanje štete uzrokovane tim prekršajima. Dioničari bi mogli podnijeti privatne tužbe, ali bi vjerovatno uspjeli samo dobiti nešto više novca od Muska. I malo je vjerojatno da bi Komisija za vrijednosne papire i burze zaustavila transakciju zbog štete koju bi dioničarima mogla napraviti.

Čini se da će Elon Musk neizbježno preuzeti kontrolu i vlasništvo nad Twitterom, mijenjajući lice platforme u tom procesu. Za neke od miliona korisnika Twittera to je dobrodošao razvoj, koji im daje više slobode da govore i rade što žele. Za druge je to zabrinjavajuć razvoj događaja s potencijalno zastrašujućim posljedicama. Što se tiče dioničara, a i samog Muska, stvari izgledaju ružičasto.

“Dioničari će se osjećati kao da su pobijedili, a Musk je dobio ono što je želio. On ima kontrolu nad kompanijom, koju nije platio ni previše ni premalo. Niko nije podvalio nikome i niko nije izgubio”, zaključuje Galpin za Wired. (Index.hr)

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

   
Ključne riječi: , ,