Srijeda, 4. Oktobra 2023.
Tuzlanski.ba logo

Prestigao i Pariz: Ovaj grad je naskuplji u Evropi

Preuzmite sliku

Uprkos inflaciji, evropski gradovi ne prestaju privlačiti turiste.

Pariz je već lani bio samo 13 posto ispod rezultata pretpandemijske 2019., Italija, Španija i Portugal najavljuju novu, rekordnu sezonu, aviopromet i više se nego oporavio. Osim kad je u pitanju London.

Prema pisanju britanskog Telegrafa, London je za turiste postao najskuplji evropski grad u kojem je za jelo u malo boljem restoranu potrebno ostaviti oko 200 funti oko 450 KM po osobi dok će takozvani tasting meni u lokalima s Michelinovom zvjezdicom goste “oštetiti” za 190 funti oko 430 KM

Za razliku od ostatka Evrope, broj turista koji su lani posjetili London za četvrtinu je manji nego godinu prije, a djelatnici turističke industrije mjesecima upozoravaju kako treba ukinuti PDV na kupovinu za strane posjetitelje koji je uveden nakon što je UK napustila EU, pod opravdanjem da će država tako namaknuti 2 milijarde funti i da će taj porez imati minimalni utjecaj na potrošnju i turizam.

 • Kako prenosi Jutarnji, već prošlogodišnja statistika ukazuje da je to bio pogrešan put, a to najbolje osjećaju brojni vlasnici restorana koji gube goste nakon što je inflacija njihove cijene podigla u nebesa.

  U luksuznom indijskom restoranu Benares u Mayfairu, ove se sedmice trebalo slaviti jer im je stigla druga po redu Michelinova zvjezdica, no cijene jela sada su toliko porasle da se njihov šef, Sameer Taneja, boji kako potrošači uskoro više neće moći podnijeti taj trošak.

  To potvrđuje i statistika o potrošnji – potrošnja američkih turista u Španiji i Francuskoj u odnosu na godinu ranije se utrostručila, no isti posjetitelji u Velikoj Britaniji u ostavili tek jedan posto više novca. Razlozi su, jednostavni – potrošačima je jeftinije kupovati skupe Gucci i Yves Saint Lauren torbice u Parizu nego u Londonu, a sada već i bogati Britanci po luksuznu robu odlaze izvan zemlje zbog čega je broj izleta Eurostarom iz Londona prema Parizu porastao za čak 15 posto u odnosu na 2019.

 • Ugostitelji poput Martina Williamsa, direktora M restorana, krive Vladu – kažu da uopšte ne razumiju kako funkcionišu domaći i internacionalni turizam te da je zahvaljujući tome cijena putovanja u London dosegla nikad više razine.

  Dok je Paris nekada bio najskuplji evropski grad u gastronomskom smislu, razlika između njega i Londona praktički je izbrisana, a grad je lani zaradio i titulu drugog najskupljeg grada na svijetu za cestovni promet, odmah nakon Hong Konga. Tome su, osim rastućih cijena goriva, pripomogli i brojni nameti za smanjenje zagađenja, emisija plinova i slično, a što je pak uzrokovalo da su se pojedini dijelovi Londona pretvorili u “kvartove duhova”.

  Potom je London zaradio i titulu najskupljeg grada na svijetu za javni promet nakon što su prijevozne karte za autobus i metro poskupjele za 5,9 posto, najviše u posljednjih deset godina, a sve to skupa utječe i na smanjenje broja posjeta domaćih turista od kojih mnogi radije biraju letjeti negdje u EU.

  “Ukoliko se ozbiljno ne zamislimo nad time kako možemo UK napraviti atraktivnom destinacijom, riskiramo ošteti brojne sektore koji od toga žive”, upozorio je šef Harrodsa Michael Ward.

  Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

     
  Ključne riječi: ,