Subota, 31. Jula 2021.
Tuzlanski.ba logo

Preporuka MVP: Bh. građani odmah da napuste regije zahvaćene ratnim dejstvima

Preuzmite sliku

Zbog eskalacije sukoba između Republike Azerbejdžana i Republike Armenije, u oblasti Nagorno-Karabagh (Republika Azerbejdžan), ne preporučuju se putovanja u pomenutu oblast do daljnjeg, potvrdio je za N1 Nebojša Regoje, načelnik Kancelarije za odnose sa javnošću Ministarstva vanjskih poslova BiH.

“Preporuka za građane Bosne i Hercegovine, koji se trenutno nalaze u regijama zahvaćenim ratnim dejstvima, je da iste odmah napuste”, naveli su iz Ministarstva vanjskih poslova BiH za N1.

Napomenuli su da je za konzularnu zaštitu građana Bosne i Hercegovine nadležan Generalni konzulat Bosne i Hercegovine u Istanbulu.

Takođe, za sva dodatna pojašnjenja i upute, građani Bosne i Hercegovine mogu se obratiti Ambasadi Bosne i Hercegovine u Ankari.

Kontaktirna je i Ambasada BiH u Ankari koja je rekla da, prema njihovim saznanjima, u Azerbejdžanu nema državljana BiH.

“Svi državljani BiH koji su se nalazili u Azerbejdžanu i koji su kontaktirali Ambasadu BiH u Ankari, već neko vrijeme se nalaze u BiH zbog situacije s korona virusom”, istaknuo je za N1 Marin Marić, drugi sekretar Ambasadu BiH u Ankari, koja nerezidentno pokriva Republiku Azerbejdžan i Republiku Gruziju.

Podsjetimo, predsjedink Republike Azerbejdžan Ilham Aliyev potpisao je Dekret kojim se proglašava vanredno stanje u cijeloj zemlji, počev od 28. septembra 2020. godine. Najavljena je vojna mobilizacija i proglašeno ratno stanje u nekoliko regija, nakon što je Armenija proglasila totalnu vojnu mobilizaciju.

Prema posljednim informacijama, najmanje 39 ljudi je poginulo u sukobima u oblasti Nagorno-Karabah, saopštile su u ponedjeljak vlasti tog područja oko kojeg se decenijama spore Armenija i Azerbejdžan.

Stručnjak za Bliski istok Hajrudin Somun, je kazao da vjeruje da će velike sile i one male regionalne spriječiti rat između Azerbejdžana i Armenije. Riješenje se, smatra on, još jako dugo neće postići, zbog toga što mali Nagorno-Karabakh je planinsko područje usred Azerbejdžana. No, kako je istaknuo, rješenje se neće potići ratom, ali teško će i mirom.

“Azerbejdžan ne može dozvoliti, da usred svoje zemlje, iako to nije veliki prostor, to je 4.500 kvadratnih kilometara, da ima jednu posebnu nezavisnu državu”, rekao je Somun

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

Ključne riječi: , ,