Srijeda, 25. Maja 2022.
Tuzlanski.ba logo

Preminuo prvi predsjednik Ukrajine

Preuzmite sliku

Leonid Kravčuk, prvi predsjednik nezavisne Ukrajine, preminuo je u 88. godini nakon duge bolesti, javila je 10. maja ukrajinska medijska kuća Ukrainian News, pozivajući se na Kravčukovu porodicu.

Kravčuk je podvrgnut operaciji srca 2021. godine, a nakon toga je smješten na intenzivnu njegu. U to vrijeme bio je šef ukrajinske delegacije u Trilateralnoj kontakt grupi, pregovaračkom procesu koji je uključivao Ukrajinu, Bjelorusiju i Rusiju. Kravčuk je bio predsjednik Ukrajine od 1991. do 1994, piše english.nv.ua

Tokom svog mandata potpisao je Lisabonski protokol 1992. godine, čime je započeo proces ukrajinske denuklearizacije. Općenito se smatralo da njegovo predsjedništvo nije u stanju zaustaviti korupciju u procesima privatizacije koji su se odvijali u Ukrajini dok je zemlja prelazila na tržišnu ekonomiju, i bilo je upleteno u brojne korupcijske skandale, prenosi Tuzlanski.ba.

Nakon neuspjele ponude za reizbor 1994. godine, postao je poslanik Socijaldemokratske partije Ukrajine, koju su suosnivali oligarsi Viktor Medvedčuk i Grigorij Surkis.

2010. podržao je Juliju Timošenko za predsjednika. Bivši prvi predsjednik imenovan je za šefa Trilateralne kontakt grupe 2020. godine. Iza Leonida Kravčuka ostala je udovica Antonina Kravčuk, njegov sin i dvoje unučadi. (Tuzlanski.ba)

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

   
Ključne riječi: , , ,