Ponedjeljak, 5. Decembra 2022.
Tuzlanski.ba logo

Preminuo francuski naučnik i nobelovac koji je otkrio virus HIV-a

Preuzmite sliku

Umro je francuski virolog Luc Montagnier, koji je dobio Nobelovu nagradu za svoju ulogu u otkrivanju virusa ljudske imunodeficijencije (HIV), javila je u četvrtak francuska novinska agencija AFP.

Montagnier, koji je imao 89 godina, dobio je 2008. Nobelovu nagradu za fiziologiju i medicinu za svoje otkriće HIV-a koji uzrokuje AIDS.

Montagnier i Francoise Barre-Sinoussi podijelili su Nobelovu nagradu 2008. za svoj rad na Pasteur institutu u Parizu na izolaciji virusa ljudske imunodeficijencije (HIV).

Njihovo postignuće ubrzalo je put do testiranja na HIV i antiretrovirusnih lijekova koji drže smrtonosni patogen podalje. AIDS, sindrom stečene imunodeficijencije, prvi put je pod lupom javnosti 1981. godine, kada su američki ljekari primijetili neuobičajenu grupu smrtnih slučajeva među mladim gay muškarcima u Kaliforniji i New Yorku.

Montagnier je imao gorko rivalstvo sa američkim naučnikom Robertom Galloom u njegovom revolucionarnom radu na identifikaciji HIV-a na odjeljenju za virologiju koje je osnovao u Parizu 1972.

Oboje su zaslužni za otkriće da HIV uzrokuje AIDS, a njihove suparničke tvrdnje su dovele nekoliko godina do pravnog, pa čak i diplomatskog spora između Francuske i Sjedinjenih Država. Montagnierov rad započeo je u januaru 1983. godine, kada su u na Institut Pasteur stigli uzorci tkiva pacijenta sa bolešću koja je misteriozno uništila imuni sistem. (Fena)

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

   
Ključne riječi: ,