Subota, 26. Novembra 2022.
Tuzlanski.ba logo

Predložena inicijativa da muškarci i žene zakonski imaju istu platu

Preuzmite sliku

Jednak rad zaslužuje jednaku platu, a za jednakost plaća nužna je transparentnost.

Evropska komisija je u četvrtak predstavila prijedlog direktive o transparentnosti plaća koja bi trebala osigurati da muškarci i žene budu jednako plaćeni za jednaki rad.

”Jednak rad zaslužuje jednaku platu, a za jednakost plata nužna je transparentnost. Žene moraju znati postupaju li poslodavci prema njima pravedno. Ako smatraju da trpe nepravdu, moraju imati mogućnosti da se izbore za ono što zaslužuju”, izjavila je predsjednica Europske komisije Ursula von der Leyen.

Prema prijedlogu Komisije, poslodavci će kandidatima za posao morati dati informacije o početnoj plati ili mogućem rasponu početne plate u obavijesti o slobodnom radnom mjestu ili prije razgovora za posao.

Poslodavci neće smjeti kandidate pitati o njihovim prethodnim platama. Poslodavci s najmanje 250 zaposlenika morat će objaviti informacije o razlici u platama između njihovih radnica i radnika.

Za interne potrebe trebali bi objaviti i informacije o razlici u platama između radnica i radnika raščlanjene po kategorijama radnika koji obavljaju jednak rad ili rad jednake vrijednosti.

Ako se u izvještajima o platama otkrije rodna razlika od najmanje 5 posto poslodavci koji takvu razliku ne mogu opravdati objektivnim razlozima neovisnima o rodu morat će provesti procjenu plata u saradnji s predstavnicima radnika.

Prijedlog direktive također predviđa boli pristup pravosuđu za žrtve diskriminacije u platama. Oni koji su pretrpjeli diskriminaciju u platama mogu dobiti naknadu, uključujući retroaktivnu nadoknadu plaće i povezanih bonusa ili plaćanja u naravi.

Teret dokazivanja da nije bilo diskriminacije u plati bit će na poslodavcu, a ne na radniku. Države članice trebale bi utvrditi posebne sankcije za kršenje pravila o jednakoj plati, uključujući minimalne razine novčanih kazni. Predsjednica Evropske komisije Ursula von der Leyen pozvala je u četvrtak tvrtke da veći broj vodećih mjesta ponude ženama.

“Neću se prestati zalagati za rodne kvote u upravnim odborima tvrtki dok ne dobijemo pravedan sustav za sve europske zemlje”, rekla je von der Leyen odboru Evropskog parlamenta za ženska prava i ravnopravnost spolova.

Prema podacima Evropske komisije, na vodećim položajima u velikim tvrtkama manje je od sedam posto žena, javlja Hina.

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

   
Ključne riječi: , , ,