Srijeda, 4. Avgusta 2021.
Tuzlanski.ba logo

Prazne police: Niko ne konzumira više maslaca od Francuza

Preuzmite sliku

Niko ne konzumira više maslaca od Francuza. U prosjeku osam kilograma po glavi stanovnika – godišnje. Maslac danas košta dva puta više nego prije godinu dana. Zbog toga su regali u Francuskoj – prazni, piše DW.

Francuski kroasani ne bi bili ni približno tako ukusni kad se u njihovoj pripremi ne bi koristilo tako puno maslaca. Ali trenutno je jako teško uopće doći do maslaca. Dominique Eury, pekar iz okolice Pariza, kaže nam da u posljednjih više od 30 godina nikada nije imao većih problema u nabavljanju te sirovine:

„Kad danas od mojih dobavljača naručim 100 kilograma maslaca, ja u konačnici dobijem, pod uvjetom da imam sreće, polovicu. I pritom za maslac plaćam dva puta više nego ranije, oko osam eura po paketu, umjesto četiri eura kao ranije. Svijet je poludio, donedavno su svi pričali kako svega ima previše, i sad odjednom imamo krizu maslaca.”

Nestašica maslaca

Ono što je za ovog pekara teško za francuske je potrošače trenutno gotovo nemoguće. U supermarketima nema maslaca. Mljekare ga proizvode manje nego ranije. A većinom odlazi u inozemstvo. Jer tamo proizvođači postižu vrlo visoke cijene, potražnja je osjetno porasla u zemljama kao što su Kina ili Japan. Međunarodni tečaj maslaca se udvostručio u samo godinu dana.

U Francuskoj pak supermarketi dogovore fiksnu godišnju cijenu. Za seljake je to djelomično zastario sustav, kaže poljoprivrednik Florent Renaudier:

„Normalno da mi u ovim okolnostima prodajemo maslac na svjetskim tržištima. Da supermarketi plaćaju našim mljekarama prikladnu cijenu, onda ne bi bilo krize maslaca.”

Ovaj seljak dodaje i da bi francuski potrošači trebali biti spremni izdvojiti i nešto više novca za maslac:

„Francuzi od nas očekuju sve više i više toga. Žele održivi agrar. Pitaju što jedu naše krave, šeću li se po livadama i poštujemo je mi ekološke propise. Ali sva ta pravila znače i porast troškova. Potrošači bi trebali biti spremni da sudjeluju u njihovom pokrivanju.”

Fiksne cijene – da ili ne?

Ali predstavnici supermarketa kažu da su u ovoj godini već platili mljekarama iznimno i dodatak od 30 posto. I da fiksne cijene maslaca imaju itekako smisla.

„Cijene na svjetskim tržištima mogu jako oscilirati, računamo s time da će uskoro opet opasti. A naše fiksne cijene poljoprivrednicima nude sigurnost u planiranju njihovih troškova i prihoda. I to osigurava opstanak našeg agrara”, tvrdi Hugues Beyler iz Udruženja veletrgovaca FCD.

Sudeći po navodima supermarketa situacija na tržištu maslaca se upravo „smiruje”. Ali pariški pekar Dominique Eury ipak „igra” na sigurno:

„Za Božić se sve vrti oko maslaca. Treba mi za marcipan, za tradicionalni kolač Buche-de-Noel, za moje kreme i tako dalje. Već sad stvaram rezerve kako bih bio siguran da mi maslaca neće nestati za blagdane.”

Eury je već morao povećati cijene svojih proizvoda. I božićne slastice će ovaj put biti skuplje nego prošle godine. Ali mušterije su i do sada bile spremne za njih platiti više, jer su na koncu konca dobri kroasani i torte sastavni dio francuskog stila života.

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

Ključne riječi: , ,