Nedjelja, 29. Januara 2023.
Tuzlanski.ba logo

Pranje novca: U operaciji Europola privedeno 2.469 osoba, zaplijenjeno 17,5 miliona eura “crnog novca”

Preuzmite sliku

U velikoj međunarodnoj akciji protiv pranja novca, koja je sprovedena u 25 zemalja pod koordinacijom Evropske policijske organizacije (Europol), privedeno je 2.469 osoba, javlja Anadolu Agency (AA).

Tokom operativne faze sprovedene od sredine septembra do kraja novembra ove godine, identifikovano je 8.755 kurira za novac, zajedno sa 222 regrutatora.

Iz Europola je navedeno da je evidentirano da je iz 4.089 sumnjivih transakcija, koje je podržalo oko 1.800 različitih banaka i institucija, zaplijenjeno 17,5 miliona eura “crnog novca”.

Operacija je podržana od strane Evropske bankarske federacije (EBF), Agencije za pravosudnu saradnju Evropske unije (Eurojust) i Interpola, a uključene su bile sigurnosne snage zemalja članica EU, kao i sigurnosne jedinice Velike Britanije, SAD-a, Singapura, Hong Konga i Moldavije.

Europol, koji želi spriječiti da nevini ljudi budu oruđe za “pranje novca”, od danas će nastojati da podigne svijest na društvenim mrežama s hashtagom “#DontBeaMule” (Nemoj biti kurir).

Europol je ranije izveo sedam operacija pod nazivom “Evropska akcija protiv finansijskih kurira” u borbi protiv krivičnog djela “pranje novca”.

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

   
Ključne riječi: , ,