Ponedjeljak, 17. Januara 2022.
Tuzlanski.ba logo

Poznat identitet muškarca koji je počinio teroristički napad u Strasbourgu

Preuzmite sliku

Tri osobe su poginule, a dvanaest ih je ranjeno u terorističkom napadu koji se oko 20 sati dogodio u centru Strasbourga. Francuski mediji također javljaju kako je šest ranjenih osoba u kritičnom stanju.

Napadač još nije uhvaćen, a tijekom noći došlo je do dva okršaja s policijom. U jednom je okršaju napadač, navodno, ranjen. Za napadačem trenutno traga na stotine policajaca.

Napadnut je Božićni sajam u ovom gradu na istoku Francuske. Isprva je zavladala panika, a onda se sve ispraznilo.

“Bili smo na trgu Kleber, bilo je oko 20.00 sati. Čuo sam pucnjavu, nastala je panika i ljudi su se razbježali”, rekao je jedan svjedok. Dok je i sam bježao vidio je tri ranjene osobe koje su ležale na tlu u ulici s trgovinama, nekoliko metara od velikog božićnog drvca sa svjetlećim ukrasima postavljenog u centru grada, javlja France Presse.

Još sinoć je donesena odluka da danas neće raditi vrtići i škole, a zatvoren je i sajam na kojem je došlo do napada.

U Parizu se sastao krizni stožer, na kojemu je uz ministre i premijera bio i predsjednik Macron. Macron nakon sastanka nije davao izjave, ali se naciji obratio tweetom u kojem kaže kako je cijeli narod solidaran s građanima Strasbourga, žrtvama i njihovim porodicama.

Još uvijek traje potraga za napadačem. Iako su mediji sinoć izvještavali da je napadač okružen i navodno ranjen, on još nije uhvaćen. U međuvremenu je otkriven njegov identitet.

BFM TV javlja kako je napadač identificiran kao Cherif Chekkat i ima 29 godina. Istu informaciju potvrđuje i Le Figaro. Mediji navode i da se radi o muškarcu koji je rođen u februaru 1989. godine u Strasbourgu.

Napadač je bio na takozvanom Fiche S popisu na kojemu je 26.000 osoba koji predstavljaju sigurnosni rizik, a vjeruje se kako je oko 10.000 njih radikalizirano, javlja Reuters.

Lokalne novine Dernières Nouvelles d'Alsace navode da je napadač 2011. godine bio osuđen na dvije godine zbog oružanog napada.

Njemu je jučer ujutro pretražena kuća. Policija ga je trebala privesti zbog moguće veze s jednim ubistvom prošlog ljeta, no on je pobjegao. U kući su pronađena eksplozivna sredstva. Napadač je, kako pišu mediji, povezan s islamističkim skupinama. (Index.hr)

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje