Četvrtak, 8. Decembra 2022.
Tuzlanski.ba logo

Požari kod Černobila su sve gori, strahuje se od širenja radioaktivnog pepela

Preuzmite sliku

Šumski požari u ozračenoj zoni isključenja kod Černobila gore već gotovo tri sedmice, a snažni vjetrovi danas su još više pogoršali situaciju.

„Brzina vjetra u ovom trenutku doseže 21 kilometar na sat”, objavila je državna agencija zadužena za to pretežito nenaseljeno područje, prenosi HINA.

Više od 1200 vatrogasaca gasilo je danas nekoliko požara u tom području, navodi se u saopćenju, dodajući da ne postoji rizik za uništeni černobilski reaktor na koji je postavljen zaštitni sarkofag.

„Nema prijetnje za zaštitnu kupolu, skladište radioaktivnog otpada i druge važne objekte u zoni isključenja”, ističe se.

Černobilska katastrofa, koja se dogodila 1986., smatra se najgorom nuklearnom katastrofom u historiji.

Strah od širenja radioaktivnog pepela

Šumski požari u černobilskoj zoni i drugdje u Ukrajini izbili su u vrijeme relativno suhih vremenskih uslova zadnjih sedmica nakon zime tokom koje nije palo dovoljno snijega.

Stručnjaci za okoliš strahuju da bi požari mogli uzdignuti u zrak radioaktivni pepeo koji bi se mogao proširiti na stotinjak kilometara udaljen Kijev.

Savezne vlasti pripisale su jako zagađen zrak u Kijevu zadnjih dana požarima u obližnjoj regiji Žitomir, uvjeravajući da su nivoi radijacije u gradu u okviru prihvatljivog.

„Radijacija u Kijevu i kijevskoj regiji u normalnim je okvirima i ne prelazi prirodne pozadinske razine”, istaknula je u srijedu Državna služba za izvanredne situacije.

To ponavlja već nekoliko dana.

Visoki dužnosnik za okoliš Egor Firsov rekao je na početku požara da je radijacija u černobilskoj zoni 16 puta viša od normalnog pozadinskog nivoa. (Tuzlanski.ba)

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje