Petak, 25. Juna 2021.
Tuzlanski.ba logo

Požar kod Černobila još uvijek nije ugašen: Radijacija 16 puta veća nego inače

Preuzmite sliku

Ukrajinski vatrogasci u srijedu su se, peti dan zaredom, nastavili boriti sa šumskim požarom u gotovo nenastanjenoj zoni isključenosti kod Černobila, koja je još kontaminirana radijacijom od nuklearne katastrofe koja se dogodila prije više od trideset godina

Preko 250 vatrogasaca gasi požar

Vlasti su više nego udvostručile broj vatrogasaca koji gase požar, angažiravši 274 vatrogasca, tri aviona i tri helikoptera, prenosi Hina.

Državna služba za krizne situacije u utorak je objavila da su vatrogasci uspjeli smanjiti područje zahvaćeno požarom u zoni isključenosti s 25 na 10 hektara.

Savezna služba u srijedu nije objavila nove podatke o površini zahvaćenoj požarom. Stručnjaci za okoliš strahuju da bi požar mogao podignuti radioaktivni pepeo s tla. Državna služba za krizne situacije kazala je da izgleda da su nivo radijacije u dopuštenim okvirima.

Radijacija 16 puta veća nego inače

Visoki dužnosnik za okoliš Egor Firsov rekao je da je nakon izbijanja požara tokom vikenda nivoa radijacije u tom području bila 16 puta viša od normalnih pozadinskih nivoa.

Pod istragom da je izazvao najmanje jedan lokalni požar je 27-godišnji stanovnik gradića nedaleko od zone isključenosti.

Prijeti mu do pet godina zatvora, a vjeruje se da je palio travu i smeće te da nije uspio obuzdati požar zbog vjetrovitog vremena, objavila je policija.

Nuklearna katastrofa u Černobilu 1986., oko 100 kilometara sjeverno od Kijeva, najgora je nuklearna katastrofa u historiji. (Tuzlanski.ba)

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

Ključne riječi: , , ,