Nedjelja, 14. Aprila 2024.
Tuzlanski.ba logo

Povratak najvećeg evropskog festivala na otvorenom u Beču

Preuzmite sliku

Popularni bečki Donauinselfest – najveći festival na otvorenom u Evropi za sve naraštaje se, nakon skromnijeg programa posljedne dvije godine, 24. juna vraća ponovo na scenu.

Posjetioce 39. izdanja festivala na Dunavskom ostrvu, uz slobodan ulaz, očekuje bogat muzički program za sve naraštaje, u trajanju od 600 sati sa predstavnicima različitih muzičkih pravaca. Na ukupno jedanaest pozornica pored mnogobrojnih domaćih umjetnika nastupiti će i međunarodni izvođači poput Nice Santosa.

I ovogodišnje izdanje festivala je društveno angažirano te je u znaku solidarnosti i mira. Fokus je ovaj put stavljen na pitanja ravnopravnosti žena te poticanja obrazovanja i zaposlenja mladih.

Takođe, će biti stavljen na savjetovanje za građane, subvencije za privredu, kulturu i turizam. Kako ističu organizatori, festival nije samo mjesto opuštanja i provoda, nego predstavlja i platformu putem koje će građani moći dobiti besplatne informacije o tržištu rada, siromaštvu djece ili pravno savjetovanje. Festival također potiče domaću umjetničku i kulturnu scenu, pogotovo onu mlađe generacije. Sinonim je za zajedništvo, dostižan i moderan Beč, te međugeneracijsko
poštovanje.

U susret festivalu, do 23. juna se održavaju različiti muzički nastupi u sve 23 gradske općine.

Turneja po čitavom gradu veliku važnost pridaje zaštiti klime i održivosti pa je tako mobilna bina na kojoj muzičari nastupaju 100 posto klimatski neutralna, saopćio je Eurocomm-PR.

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

Ključne riječi: , ,