Utorak, 20. Oktobra 2020.
Tuzlanski.ba logo
Preuzmite sliku

Povodom 8. marta: Žene u Španiji sutra stupaju u generalni štrajk

Žene u Španiji sutra će povodom Međunarodnog praznika žena stupiti u generalni štrajk, kako na radnim mjestima, tako i u kućama, javlja Anadolija.

Okupljene u takozvanu Osmomartovskoj komisiju španske feministrice najavile su masovne proteste na ulicama širom zemlje na kojima će Španjolke dići glas protiv nasilja, zlostavljanja, nejednakosti i svih vrsta diskriminacija sa kojima se nježniji spol suočava u svijetu.

U saopćenju se navodi da svakim danom raste broj žena koje su žrtve spolnog nasilja i da je položaj žene u društvu sve gori.

Ukazano je i na posebno tešku situaciju u kojoj se nalaze žene izbjeglice koje se boje i prijaviti nasilje koje dožive u strahu od deportacije.

Španske aktivistice za prava žena također, ukazuju da žene u prosjeku zarađuju 23 posto manje od muškaraca i da su skoro sve rukovodeće pozicije pozicije u državi rezervirane za muškarce.

Osmomartovska komisija pozvala je uposlene Španjolke da sutra štrajkuju i ne idu na posao, a upućen je i poziv domaćicama u Španiji da također, štrajkuju i odbijaju raditi kućanske poslove.

“Pozivamo sve žene da sutra ne vode djecu u školu, ne peru veš, posuđe, da ne peglaju, ne kuhaju, ne čuvaju unučiće, ne čiste po kući, već da se pridruže štrajku žena“, navodi se u saopćenju Osmomartovske komisije.

Komisija je također, pozvala Španjolke da sutra ne troše novac, osim za osnovne potrepštine, a da i to ne kupuju u radnjama u kojima su žene u podređenom položaju.

Komisija je pozvala na štrajk i studentice, te im je poručeno da sutra ne idu na predavanja, ispite ili bilo koje druge obaveze.

Osmomartovski štrajk žena u Španiji organiziran je pod sloganom “Svijet bi stao ako mi stanemo“, a podržale su ga i dvije gradonačelnice i to prva dama Madrida Manuela Carmena i prva dama Barcelone Ada Colau.

Dva najveća radnička sindikata u Španiji također, su podržali štrajk žena i pozvali sve uposlenike da obustave rad u periodima od 11.30 do 13.30 i od 16 do 18 sati.

U Madridu, Barcelone, Valenciji i Sevilli su najavljene masovne mirne šetnje žena.

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

Ključne riječi: , , ,