Srijeda, 4. Oktobra 2023.
Tuzlanski.ba logo

Potresno: Udomljavala siročad iz Ukrajine pa ih podvodila pedofilima

Preuzmite sliku

Udomiteljica koja je spašavala siročad iz ratom razorene Ukrajine, optužena je za seksualno zlostavljanje i dopuštanje pedofilima da siluju djecu koju je udomila, piše Daily Mail.

Naime, kako navodi Daily Mail, na sudu u poljskom gradu Poznanu rečeno je i da je Ukrajinka Svetlana Pljuško redovito maltretirala djecu, tjerala ih da stavljaju prljave pelene u usta i jedu bljuvotinu.

53-godišnjakinja je navodno seksualno zlostavljala desetero djece u dobi između 4 i 16 godina, drogirala ih te pozivala lokalne pedofile da ih zlostavljaju u zamjenu za novac.

Tužiteljica Aneta Chamczyńska-Penkala je opisala jedan takav slučaj: ‘Zajedno i u dogovoru s neidentificiranim muškarcima, čineći to stalnim izvorom prihoda, predala im je maloljetnicu kako bi je prisilili na spolni odnos.‘

“Držali su je za kosu i silovali, dok je Svetlana stajala na vratima s telefonom u ruci i pratila kad će proći 20 minuta. Ovi ljudi su vjerojatno platili tih 20 minuta”, otkrio je novinar Piotr Żytnicki.

Dječja psihijatrica je rekla da su djeca bila ‘uplašena’ kad je razgovarala s njima. Sjedili su s rukama na koljenima, spuštenih glava, bez kontakta očima, dodala je.

‘Bili su blijedi i jako mršavi. Jedna petogodišnjakinja je imala samo 11 kila. Imali su loše zube. Ovo nije nemar koji je nastao u samo nekoliko sedmica.’

Užas je razotkriven nakon što su pozvali doktoricu jer je jedno dijete imalo želučanih problema.

‘Te je noći djevojčica počela pričati o Svetlaninom nasilju. Nikada nisam vidjela takvo dijete. Samo je buljila u jednu tačku, a suze su joj tekle niz lice, a ona je pričala i pričala. Prosipala je informacije. Završila bi jednu temu i započela drugu. Sljedećeg dana još je djece počelo govoriti.’

Pljuško, kojoj sada prijeti do 15 godina zatvora, rekla je da je prije ruske invazije 15 godina vodila udomiteljski dom u Ukrajini.

Dodala je da nikada prije nije bilo pritužbi.

Negirajući sve optužbe, rekla je: ‘Možda sam ih povrijedila jer im nisam pružila dovoljno ljubavi i brige.’

Suđenje se nastavlja.

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje