Petak, 30. Septembra 2022.
Tuzlanski.ba logo

Potrebe poslodavaca iz Evrope za radnicima iz BiH i dalje velike

Preuzmite sliku

Da su potrebe slovenskih poslodavaca za radnicima iz BiH i dalje velike, pokazuje 1.036 oglasa za posao koji su objavljeni u protekla dva mjeseca, kada je veliki broj kompanija iz Njemačke pokazao zanimanje za radnu snagu s ovog područja.

Prema podacima Agencije za rad i zapošljavanje BiH, za Sloveniju je u januaru ove godine izdano 735 radnih dozvola, dok je 71 radnik u prethodna dva mjeseca dobio radnu dozvolu u Njemačkoj.

“Interes radnika za rad u Sloveniji i Njemačkoj na istoj je razini kao i prethodnih godina, s tim da je broj medijacija manji zbog pandemije, a sektori su isti od početka 2013. godine. Preko agencije u Njemačku mogu ići samo medicinski radnici sa srednjom medicinskom školom, dok u Sloveniju najviše odlaze vozači, zavarivači, zidari, fasade, bravari, instalateri i drugi čije su djelatnosti sektori industrije i građevine”, navela je agencija.

Kako su istaknuli, u Sloveniji je prošle godine izdano 7.887 dozvola za rad, što je pad od 46% u odnosu na 2019. godinu na koju je utjecala niža gospodarska aktivnost, kao i potražnja za stranim radnicima, zbog virusa korone.

“Prošle godine za Njemačku su izdane 533 radne dozvole, što je oko 20 posto manje nego godinu prije, a glavni razlog je taj što njemačko veleposlanstvo u BiH zbog pandemije nije radilo gotovo tri mjeseca. Uz to, granice su dugo bile zatvorene, zbog čega se u tu zemlju nije moglo ići”, istaknuli su u agenciji.

Ekonomisti i sindikalisti, koji godinama upozoravaju da je odlazak radnika ozbiljan problem, kažu da je hitno potrebno poduzeti korake kako se pravi iseljavanje radne snage ne bi dogodilo nakon završetka pandemije.

Predsjednica Saveza sindikata RS Ranka Mišić istakla je da je pandemija samo usporila odlazak radne snage iz BiH, a nikada je nije zaustavila.

“Radnici iz BiH odlazit će raditi u inozemstvo dok se ovdje ne poštuju njihova prava. Oni koji su ovdje kategorizirani kao neradnici vrlo su poželjni u Sloveniji i Njemačkoj. Da nije bilo tako, poslodavci iz tih zemalja sigurno ne bi toliko žurili za radnicima u BiH tijekom pandemije”, istaknuo je Mišić.

Podsjetila je da je BiH potpisala ugovore o zapošljavanju sa Slovenijom, Njemačkom, Srbijom i Katarom, a na snazi ​​je i sporazum o suradnji na odmoru studenata iz BiH u Njemačkoj, gdje su radnici plaćeni višestruko više nego u našoj zemlji.

Ekonomski analitičar Zoran Pavlović istaknuo je da su mnogi radnici iz BiH zbog pandemije ostali bez posla u inozemstvu, pa su se vratili kući. Međutim, kako se gospodarska aktivnost u Evropi povećava, tako raste i potreba za radnom snagom, pa su strani poslodavci ponovno posegnuli za osobljem s našeg područja.

“Odlazak radnika iz BiH je nenadoknadiv jer su to ljudi vješti u svom zanatu, ali potplaćeni, zbog čega su prisiljeni odlaziti u inozemstvo”, rekao je Pavlović, piše Glas Srpske.

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

   
Ključne riječi: , ,