Utorak, 3. Avgusta 2021.
Tuzlanski.ba logo

Potez bez presedana: Papa Franjo neće predvoditi nikave javne obrede za Uskrs zbog koronavirusa

Preuzmite sliku

Papa Franjo neće predvoditi nikave javne obrede za Uskrs zbog pandemije koronavirusa, objavio je Vatikan u nedjelju što je potez bez presedana u novije doba.

“Sve liturgijske svečanosti tokom Velike sedmice održat će se bez nazočnosti vjernika”, navodi se u saopćenju Vatikana. Uskrs, koji je ove godine 12. aprila najvažniji je kršćanski blagdan koji slavi Isusovo uskrsnuće i prethodi mu nekoliko svečanosti. Jedna od najvažnijih je na Veliki petak kada Papa u rimskom Koloseju predvodi Križni put kojemu nazoče hiljade vjernika.

Zbog izbijanja zaraze koronavirusom Vatikan je već otkazao Papine javne opće audijencije i nedjeljni Angelus koji se sad prenose vjernicima uživo video prenosom. Ta će se praksa nastaviti do 12. aprila, objavio je u nedjelju Vatikan.

Javna okupljanja otkazana su u zemljama širom Evrope dok se kontinent bori sa sve većim brojem zaraženih i oboljelih od Covid-19. Prema Svjetskoj zdravstvenoj organizaciji Evropa je sad epicentar pandemije, a u vuropi najpogođenija Italija u karantinu je i ima više od 21.000 zaraženih i 1441 umrlih. (Hina)

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje