Četvrtak, 1. Decembra 2022.
Tuzlanski.ba logo

Postepena normalizacija života u Austriji: Otvaraju se manje radnje i parkovi, policijski sat do kraja aprila

Preuzmite sliku

U Austriji, koja je primijenila oštre mjere u borbi protiv nove vrste koronavirusa, otvorene su radnje sa manje od 400 kvadratnih metara, što je prvi korak ka normalizaciji stanja u zemlji, prenosi Anadolu Agency (AA).

Otvarene su i veće trgovine s građevinskim i vrtnim materijalom uz obavezno pridržavanje strogim higijenskih mjerama poput nošenja maski i držanje razmaka.

Vlada, koja je postepeno provodila stroge mjere od 25. februara, kada je virus prvi put otkriven u zemlji, dozvolila je otvaranje nekih radnji jer je stopa prenošenja virusa smanjena do dva posto.

U tom je kontekstu, dozvoljen je rad radnji veličine manje od 400 kvadratnih metara s tim da je obavezna primjena socijalne udaljenosti uz korištenje maski i dezinfekcijskih sredstava.

Osim radnji, otvoreni su i parkovi i vrtovi, koji su bili zatvoreni zbog pandemije.

Ova odluka vlade smatra se prvim korakom u cilju normalizacije stanja u zemlji.

U Austriji je cilj da se 2. maja otvore i druga mjesta poput tržnih centara, frizerskih i kozmetičkih salona, uz poštivanje mjera, kako bi se život u potpunosti normalizovao u toj zemlji.

Iz Ministarstva zdravstva potvrđeno je da je koronavirusom zaraženo 14.159 osoba, a od posljedica zaraze preminule su 384 osobe.

Ozbiljan pad broja novih slučajeva i porast broja ljudi koji se oporavljaju u zemlji u posljednjih 10 dana potvrdio je i ministar zdravlja Rudolf Anschober navodeći da je prva faza borbe protiv pandemije uspješno završena.

Premijer Sebastien Kurz najavio je da će policijski sat trajati do kraja aprila. (Tuzlanski.ba)

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje