Četvrtak, 30. Maja 2024.
Tuzlanski.ba logo

Poste 22 sata: Muslimani u Tromsou iftare u 23:22, a sehure već u 01:22 (FOTO)

Preuzmite sliku

Muslimani koji žive u norveškom gradu Tromso u svetom mjesecu, ramazanu, poste 22 sata. Među postačima nalaze se i Azmi i Cansu Arikan, javlja Anadolu Agency (AA).

Muslimani koji žive u zemljama Skandinavije suočavaju se s drugim problemom, a to je da sunce ne zalazi uopšte, pa zbog toga moraju praviti vještačke proračune o dužini posta.

Porodica Arikan već godinama živi u Tromsu, jednom od najsjevernijih gradova na svijetu s populacijom većom od 50.000. Sunce tu, dva mjeseca tokom ljeta ne zalazi.

Zbog toga, oni prema izračunima nadležnih institucija, iftare u 23:22, a sehure već u 01:22.

Trpeza je slična trpezama mnogih muslimana širom svijeta tokom ramazana. Neko objed počinje vodom, a neko hurmama.

Azmi, porijeklom iz Turske, rekao je kako su do sada živjeli u dva norveška grada i da su se u Tromso doselili 2006. godine.

Norveška je pohladna zemlja. Koliko god bilo teško, tu živimo i radimo”, kazao je Azmi koji je dodao kako sunce ne zalazi u ovo doba godine te da zbog toga i post traje 22 sata.

On ističe kako uprkos tome što post traje tako dugo, ramazan prolazi relativno brzo.

Ramazan Mumin, iz Bugarske kazao je kako je za vrijeme ramazana teško jer sunce ne zalazi čak ni poslije “ponoći”. Njegov osmogodišnji sin Efe također se žali na nesanicu koju ovakvo vrijeme uzrokuje. Kako dječak kaže, moraju navlačiti roletne da bi mogli spavati.

Već 1,5 sati nakon iftara muslimani u tom gradu trebaju sehuriti.

Prije sat i po smo iftarili, a ja već trebam spremiti jela za sehur”, rekla je Cansu Arikan koja je dodala kako vrijeme do iftara prolazi brzo zahvaljujući tome što rade.

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje