Nedjelja, 27. Novembra 2022.
Tuzlanski.ba logo

Posljednji snimak dječaka kojeg su ubili roditelji: 15-godišnjak od bolova nije mogao ni sjesti

Preuzmite sliku

Biološki otac ubijenog tinejdžera Sebastiana Kalinowskog kazao je da je njegova majka ‘najveće zlo koje je ikad hodalo ovim svijetom‘ nakon što je osuđena na doživotni zatvor, od čega mora odslužiti minimalno 39 godina, jer je zajedno s očuhom mučila i ubila sina.

Petnaestogodišnji školarac trpio je nekoliko mjeseci strašnog zlostavljanja od strane svoje majke Agnieszke (36) i njegovog očuha Andrzeja Latoszewskog (38), inače majstora borilačkih vještina koji koristi steroide, piše Daily Mail.

Tinejdžera su u njihovom domu u Huddersfieldu tukli letvom od kreveta, bičevali produžnim kablom i ubadali istrošenim potkožnim iglama koje je koristio njegov očuh.

Dječak je preminuo nakon što su netretirani višestruki prijelomi rebara uzrokovali sepsu i otkazivanje organa.

Gledajući proces iz Poljske preko video veze, Sebastianov shrvani otac Jacek bivšu je suprugu, koja je njegove riječi slušala na optuženičkoj klupi sa suzama u očima, opisao kao ‘najveće zlo koje hoda ovim svijetom‘.

‘Ti si uistinu okrutni tiranin. Kako možete biti takva nemilosrdna čudovišta? Sebastian je želio da ga voliš. Na to si mu uzvratila bolom. Morat ćeš platiti za svaku njegovu suzu‘, kazao je shrvano otac.

Velik dio mučnog zlostavljanja snimljen je nadzornim kamerama postavljenima oko porodične kuće u Huddersfieldu, u zapadnom Yorkshireu, kako bi ‘nadzirali i kontrolirali‘ Sebastiana.

Izričući nemilosrdnom paru kaznu za ubistvo i okrutnost prema djetetu, sutkinja Lambert je rekla Latoszewskom:

‘Udarali ste šakama, nogama i koljenima njegovo tijelo na isti način kao što ste to radili svojoj boksačkoj vreći. Jednostavno vas nije bilo briga što se dogodilo Sebastianu i čini se da niste svjesni boli koju ste mu nanosili.’

Policija je objavila jeziv snimak koja prikazuje Sebastiana prije smrti.

Video od 22 sekunde prikazuje tinejdžera kako oprezno prolazi kroz svoju spavaću sobu kako bi sjeo na stolicu.

U kratkim hlačama i majici, mladić se polako spušta na stolicu te sjedi pogrbljen i okrenut prema zidu.

Obraćajući se Sebastianovim ubicama na sudu, sutkinja Lambert je rekla: ‘Svako ko je pogledao makar i dio snimka može samo biti krajnje užasnut onim što je vidio i zbunjen zašto bi se neko tako ponašao prema tinejdžeru. Postavlja se pitanje zašto bi se neko ikada tako ponašao? To je pitanje koje i sama postavljam.‘

Par ubica, koji su se vjenčali u zatvoru nakon što su ranije ove godine osuđeni, oboje su dobili doživotni zatvor s minimalnom kaznom od 39 godina.

Tokom šestotjednog suđenja, porotnici su bili prisiljeni satima gledati ‘užasne‘ snimke na kojima se vidi kako je Sebastian zlostavljan i mučen.

Šokantan nivo nasilja

Nivo nasilja korišten protiv nedužnog tinejdžera bio je toliko šokantan da je sutkinja porotnike doživotno razriješila porotnička dužnosti te im je rekla: ‘Morali ste gledati užasne snimke Sebastiana Kalinowskog u velikoj boli, a zatim i u smrti. Obavili ste svoju dužnost porotnika na doista hvalevrijedan način. Zahvaljujem vam u ime pravosudnog sistema.‘

Kalinowska je prethodno priznala okrutnost prema djetetu, dok je Latoszewski, fanatik borilačkih vještina koji koristi steroide, priznao ubistvo iz nehaja, no oboje su zanijekali teško ubistvo.

Sebastian se preselio u Ujedinjeno Kraljevstvo iz rodne Poljske, gdje je živio s ocem, u  septembru 2020., 10 mjeseci prije smrti.

Ali život s majkom i očuhom pretvorio se u dugotrajno razdoblje teške patnje.

Povučeni tinejdžer pohađao je srednju školu u Huddersfieldu gdje su ga opisali kao ‘uzornog učenika‘. Bio je malen i mršav i izgledao je mlađe od svojih godina.

Učitelji nisu bili svjesni užasa koji su se odvijali kod kuće gdje su ga roditelji smatrali smetnjom.

Tužitelj Jason Pitter rekao je poroti da je zlostavljanje postalo ‘sve teže i nasilnije.‘

Tretirali su ga kao psa i tjerali ga da Latoszewskog zove ‘gospodine‘. Između batina tinejdžer je bio prisiljen na ‘ponižavajuće vježbe‘ poput nebrojenih čučnjeva i zgibova.

Opširnije pročitajte OVDJE.

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

   
Ključne riječi: , , ,