Ponedjeljak, 6. Februara 2023.
Tuzlanski.ba logo

Posljednji pokušaj: Putin priprema mobilizaciju od pola miliona ljudi?

Preuzmite sliku

Do zimske ratne pauze, dakle, nije došlo iako su je mnogi predviđali. Ali trenutne borbe mogle bi biti samo uvertira u novu veliku ofanzivu, otprilike godinu dana nakon one početne.

Na bojište je dosad navodno poslana samo polovica mobiliziranih Rusa, dok je drugi dio ostao na obuci, kao strateška rezerva koju će aktivirati u ključnom trenutku, pišu ruski nezavisni mediji.

Ruski neovisni medij Volya Media objavio je u utorak dramatičan izvještaj koji nije moguće neovisno potvrditi, ali prema kojem Putinov režim priprema novu veliku mobilizaciju s ciljem regrutiranja čak 500 hiljada novih vojnika, pored 300 hiljada koji su već regrutirani u prvoj “djelomičnoj mobilizaciji” ove jeseni.

Isti broj iznio je dužnosnik ukrajinske vojno-obavještajne službe Andrij Černjak za američki Politico tvrdeći da će planirana mobilizacija početi već ovog mjeseca. Zanimljivo je da je Putin već demantirao ovakve spekulacije u decembru tvrdeći da je “besmisleno” govoriti o novoj mobilizaciji jer je samo polovica već mobiliziranih poslana u Ukrajinu.

Da prva mobilizacija ipak nije bila dovoljna, drži i ruski bivši obavještajac i separatistički zapovjednik Igor Girkin, koji predviđa drugi krug mobilizacije za veljaču.

“Ako Rusija ovaj put izgubi, onda će Putin pasti”

Ukrajinci se pak, izgleda, međusobno ne slažu koji će cilj nova ruska ofanziva imati. Prema izjavi Vadima Skibickog, zamjenika načelnika vojno-obavještajne službe, za Guardian, mobilizirani neće biti poslani na Kijev, već u Donjecku, Harkivsku, Hersonsku i Zaporišku oblast. Ukrajinska obrana na granici s Bjelorusijom sada je naprosto prejaka za novi napad, po njegovoj ocjeni.

“Ako Rusija ovaj put izgubi, onda će Putin pasti”, predviđa Skibicki opisujući iduću fazu rata kao Putinov “posljednji pokušaj”.

A prema izvještaju lista Volya Media, koji se poziva na neimenovane izvore u ruskom zapovjedništvu, Putinovo postavljanje načelnika glavnog stožera oružanih snaga Rusije, generala Valerija Gerasimova, na mjesto zapovjednika vojne operacije u Ukrajini izravno je povezano s ovim planovima.

Putin mu je na taj način dao zeleno svjetlo, ali ga je u isto vrijeme učinio glavnim odgovornim za eventualni poraz, prenosi index.hr.

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

   
Ključne riječi: , , ,