Utorak, 28. Septembra 2021.
Tuzlanski.ba logo

Poslije smrti dječaka u italijanskom gradu uvodi se regulativa za električne trotinete

Preuzmite sliku

Poslije smrti trinaestogodišnjeg dječaka u nesreći sa trotinetom na elektronski pogon u italijanskom gradu Sesto San Giovanni obavezno je nošenje kacige i uvedeno je ograničenje brzine za ovu vrstu prevoza.

Gradonačelnik Sesto San Giovannija Roberto Di Stefano rekao je da je ograničenje brzine za električne trotinete na uređenim biciklističkim stazama 20 kilometara na čas, a pet kilometara na čas u pješačkim zonama.

Lokalni mediji navode da je tinejdžer vozio trotinet na biciklističkoj stazi kada je pao i kasnije je preminuo od zadobijenih povreda.

Brojni mediji izvijestili suno ovom slučaju i obnovljena je diskusija o uvođenju regulativa o ovom sve popularnijem načinu prevoza.

Komisija za saobraćaj u Poslaničkom domu trenutno radi na nacrtu zakona prema kojem će na nacionalnom nivou biti određena minimalna starosna granica za upravljanje električnim trotinetom i kaciga će biti obavezna.

Gradonačelnik Firence Dario Nardela najavio je da će od 1. decembra i u tom gradu biti obavezno nošenje kacige za vozače električnih trotineta.

Vožnja više od jedne osobe će biti zabranjema i svi prekšioci biće suočeni sa novčanom kaznom u iznosu između 50 i 250 eura. Trotineti će morati da budu parkirani na određenim mjestima, a ne kao do sada ostavljeni na trotoaru.

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje