Subota, 28. Maja 2022.
Tuzlanski.ba logo

Porastao broj maloljetnika bez pratnje koji traže azil u EU

Preuzmite sliku

Broj djece bez pratnje koja su zatražila azil u Evropskoj uniji u 2021. porastao je za 72 posto, dok je broj izbjeglica koje dolaze iz Afganistana u naglom porastu, saopćio je statistički zavod bloka u srijedu.

Ukupno gledajući, ipak, broj tražilaca azila kojima je odobrena zaštita u Evropskoj uniji opao je za pet posto, saopćio je Eurostat, ne pružajući razloge takvog trenda.

Eurostat je objavio da je 23.255 maloljetnika bez pratnje podnijelo molbu za azil u prošloj godini, što je rast s 13.550 u 2020. Većina ih je došla iz Afganistana, gdje su talibani preoteli vlast od bivše administracije koja je uživala američku podršku, u augustu prošle godine, i svi su muškarci u dobi između 16 i 17 godina.

Ekonomija ratom razdirane zemlje urušila se u prošloj godini i hiljade ljudi je pobjeglo nakon što su se američke i ostale strane trupe povukle.

Države članice EU odobrile su azil u 267.360 slučajeva u prošloj godini, u kojima je polovina aplikanata tvrdila da su izbjeglice i odobren im je status primaoca humanitarne pomoći i subvencija.

Na sirijske građane otpada oko četvrtine uspješnih tražilaca azila u prošloj godini, dok za njima slijede Afganistanci i Venecuelanci. Njemačka, Francuska i Italija hjihove su vodeće destinacije, prenosi Reuters.

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

   
Ključne riječi: , , , ,