Četvrtak, 23. Maja 2024.
Tuzlanski.ba logo

Popularni novogodišnji događaj u Beču ponovo poslije dvije godine

Preuzmite sliku

Prethodne dvije godine je omiljena manifestacija proslave Nove godine u Beča pod nazivom “Silvestarska staza” zbog pandemije bila otkazana.

Ove godine sve je spremno za najveći doček u Austriji. Na šest lokacija u centru Beča okupit će se oko 800.000 ljudi iz čitavog svijeta. Na stazi dugoj oko kilometar i po uz brojne gastronomske specijalitete ljubitelji svih vrsta muzike moći će da uživaju. Program počinje od 14 sati i traje do dva sata poslije ponoći.

Osim muzičkih nastupa uživo, Bečlije i njihove goste zabavljat će i DJ-evi, a spremni su i brojni programi za djecu. “Silvestarska staza” počinje od trga Freyung, preko trga Am Hof, Grabena, trga ispred katedrale Sv. Stefana, Kertnerstrasse do trga Neuer Markt, prenosi Eurocomm-PR Sarajevo.

Posebno omiljena je staza klasične muzike na Grabenu. Tokom poslijepodnevnih sati na tom trgu su u ponudi besplatni kursevi valcera koji se nakon nekoliko taktova pretvore u balsku dvoranu na otvorenom. Tradicionalno u ponoć pleše se Dunavski valcer a čuveni sat Pummerin na katedrali otkucava ponoć. Sat Pummerin zvoni samo za posebne prilike a zvonjavu prenose radio i televizijske stanice uz Dunavski valcer.

Osim proslave na “Silvestarskoj stazi” za posjetioce su spremne brojne izložbe, koncerti, opere i operete. U Bečkoj državnoj operi već tradicionalno u novogodišnjoj noći igra “Slijepi miš” Johanna Štrausa. Novogodišnje jutro počinje čuvenim koncertom Bečke filharmonije u 11.15 sati koji se uživo prenosi na trgu ispred katedrale Sv. Stefana.

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje