Nedjelja, 8. Decembar 2019.
Tuzlanski.ba logo
Preuzmite sliku

Pop na Cipru: ‘Ako majka u trudnoći ima analni odnos, dijete može postati gay’

Ciparski glavni državni advokat Costas Clerides složio se sa zaključkom lokalne policije da episkop Neophytos nije prekršio zakon o sprječavanju govora mržnje kad je govorio o svojim pogledima na homoseksualnost, javlja CyprusMail.

Visokopozicionirani pripadnik grčke pravoslavne crkve na Cipru u junu je u jednoj školi kazao da muškarac može postati homoseksualac ako je njegova majka prakticirala analni seks u vrijeme trudnoće. Govoreći o homoseksualcima episkop Neophytos usput je napomenuo da “smrde”.

Državni tužilac je naložio istragu prošlog mjeseca. Na koncu, Clerides je u saopštenju naveo da su episkopove opaske zaslužile kritiku, ali da se ne mogu izjednačiti s pokušajem poticanja nasilja ili mržnje zbog seksualne orijentacije te da se ne mogu opisati kao govor mržnje kako je zakonom utvrđeno.

Nespretne i neinteligentne izjave

Dapače, kazao je da su opaske rečene u kontekstu otvorenog dijaloga o duhovnosti. Ipak, dodao je ciparski državni tužitelj, duhovni vođe “trebali bi izbjegavati nespretne i neinteligentne izjave”.

Cipar je zakon o govoru mržnje usvojio prije četiri godine, ali policija do sada nije nijednom pokrenula postupak po pitanju homofobnog govora mržnje, prenosi Index.hr.

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

Ključne riječi: , ,