Četvrtak, 1. Decembra 2022.
Tuzlanski.ba logo

Ponašanje u kombiju kompanije za koju je radio koštalo ga zatvora: ‘Nisam znao za kameru!’

Preuzmite sliku

Policija Sjevernog Yorkshirea objavila je video na kojem se vidi kako vozač radi gotovo sve što se ne smije raditi dok se vozi

Obraćanje pažnje na cestu jedno je od osnovnih načela vožnje. Nažalost, još uvijek vidimo mnogo vozača koji rade sve osim toga. Ometana vožnja je opasna, a neke od posljedica uključuju materijalnu štetu, ozljede i smrt. Prema američkoj Nacionalnoj upravi za sigurnost u saobraćaju na autocestama (NHTSA), više od 3.000 vozača pogine svake godine zbog ometane vožnje.

Još teži prekršaj je vožnja pod uticajem alkohola. Prema NHTSA, oko 10.000 ljudi godišnje izgubi život zbog pijanih vozača. Nažalost, još uvijek ima vozača koji ne razumiju težinu ovih radnji. Jedan vozač u sjevernom Yorkshireu u Engleskoj naučio je svoju lekciju nakon što je kažnjen s 8 mjeseci zatvora.

Policija Sjevernog Yorkshirea nedavno je objavila video na kojem se vidi kako muškarac radi gotovo sve što se ne smije raditi dok se vozi. 27-godišnji Mason James Cowgill nije samo slao poruke tokom vožnje, već je pio i šampanjac dok je bio za volanom kombija kompanije za koju radi. Cowgill je također viđen kako poziva prijatelje, često skidajući ruke s upravljača.

Neizbježno, Cowgill se zabio u stražnji dio drugog vozila. Srećom, u nesreći nije bilo ozlijeđenih. Nakon svega, pijani vozač je sebi još više pogoršao situaciju napustivši mjesto događaja prije dolaska policajca. I ne samo to, Cowgill je obavio još telefonskih poziva i zamalo izazvao još jednu nesreću.

Cowgill je kasnije prijavio nesreću svom šefu i vlasniku kombija. Nakon pregleda snimka smijenjen je s posla, a videozapis je dostavljen policiji. Priznao je krivnju za opasnu vožnju i dobio kaznu od osam mjeseci zatvora. Povrh toga, Cowgill ne smije voziti sljedeća 32 mjeseca i morat će proći opsežan test ako se želi vratiti na cestu.

Policijski službenik Babs Persons iz policije sjevernog Yorkshirea rekao je da je Cowgill sretan što nije ubio drugu osobu s obzirom na njegove postupke za volanom. ‘Ovo nije bio trenutni gubitak koncentracije, već dugotrajno razdoblje u kojem je Cowgill obraćao vrlo malo ili uopće nikakvu pažnju na cestu, i očito nije imao kontrolu nad kombijem kojeg je vozio’. (Jutarnji.hr)

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

   
Ključne riječi: , , ,