Utorak, 15. Juna 2021.
Tuzlanski.ba logo

Policija raščistila čuvenu ilegalno naseljenu zgradu u Berlinu

Preuzmite sliku

Specijalna policija za borbu protiv nereda u punoj opremi u petak ujutru je počela raščišćavanje čuvenog berlinskog ljevičarskog skvoterskog naselja. Policija je naišla samo na pasivan otpor stanovnika, dok su ih pojedinačno iznosili niz merdevine.

Portparol policije na mjestu događaja Thilo Cablitz rekao je da je 1.500 policajaca pozvano da pomogne u čišćenju ilegalno naseljene zgrade “Liebig 34” u berlinskom naselju Friedrichshain.

Oklopni policijski automobil parkiran je ispred zgrade ukrašene grafitima, a policija je posmatrače držala daleko od mjesta događaja. Policija je ušla u zgradu nakon što su stanovnici odbili otvoriti vrata službeniku suda kako bi im dostavio obavještenje o deložaciji.

Neki stanovnici su bez otpora pristali da ih policija izvede niz merdevine s gornjih spratova, dok su drugi prisiljavali policiju da ih izvede.

S određene udaljenosti pristalice stanovnika ilegalno naseljene zgrade bacale su petarde i boce na policiju.

Zgrada je djelomično naseljena 30 godina i bila je predmet mnogih sudskih procesa prije nego što je stanovnicima konačno naloženo da napuste stanove koje su nastanili.

Kao jedan od najpoznatijih berlinskih skvotera, zgrada je simbol ljevičarske scene u glavnom gradu Njemačke, a policija je spremna za moguće nasilje u cijelom gradu. (Anadolija)

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje