Ponedjeljak, 1. Juna 2020.
Tuzlanski.ba logo
Preuzmite sliku

Policija otkrila narko-podmornicu sa 3.000 kg kokaina

Španska policija, nakon što je izvukla na obalu narko-podmornicu otkrivenu nedaleko od obale Pontevedra u Galiciji, ustanovila je da se u njoj nalazilo više od tri tone kokaina, što je veća količina nego što se prvobitno mislilo, objavio je El Pais.

– U podmornici dugačkoj oko 20 metara, pronađena su 152 paketa sa više od 3.000 kilograma kokaina, čija vrijednost na crnom tržištu iznosi više od 100 miliona eura, rekao je Javier Losada, izaslanik vlade u Galiciji.

To je ujedno i prva narko-podmornica presretnuta u vodama EU.

“To je bila istorijska operacija, jer je ovo prvi put da je plovilo s tom namjenom otkriveno u Evropi”, rekao je Losada i zahvalio na pomoći vladama SAD, Velike Britanije, Brazila i Portugala.

Dvojica članova posade iz Ekvadora su uhapšena, dok se za trećim članom posade, španskim državljaninom, još traga.

Losada je rekao da je podmornica imala kapacitet goriva da pređe okean i upozorio da trgovci drogom i dalje unose drogu u Evropu koristeći razne vrste plovila.

Podmornica je otkrivena u nedjelju na obali Pontevedre, u španskoj sjeverozapadnoj regiji Galicij. U utorak navečer plovilo su premjestili stručnjaci španske civilne garde i Carinske službe nadzora (SVA) i dovezli u luku Aldán, gdje je Nacionalna policija mogla ispitati karakteristike plovila, navodi El Pais.

Policija u istrazi pokušava da poveže pošiljku s moćnom narko organizacijom, navodeći da su ne više od tri grupe imale ekonomski i logistički kapacitet da izvrše ovakvu operaciju.

Dodaje se i da su zvaničnici od 2006. godine slušali o polupodmornicama natovarenim drogom koje plove u Španiju i Afriku, međutim ovo je prvi put da je jedna takva presretnuta u Evropi.

“Niko dosad nije video nešto ovakvo, čak ni Kolumbijci”, izjavio je izvor blizak istrazi.

Za sada se zna da je podmornica napravljena u tajnom brodogradilištu u džunglama Surinama ili Gvajane s posebnom namjenom da prevozi kokain iz Kolumbije u Galiciju.

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje