Utorak, 26. Januara 2021.
Tuzlanski.ba logo

Policija: Napadač iz Minhena 18-godišnji Iranac

Preuzmite sliku

Sa početkom u 2:15 minuta održana je press konferencija policije Minhena, povodom napada koji se desio u petak, u 17:50 – u kojem je smrtno stradalo 10 osoba, uključujući i napadača.

Hubertus Andra, šef policije Minhena novinarima je potvrdio da je riječ o 18-godišnjem Irancu iz Minhena, a njegovi motivi napada još nisu razjašnjeni.

“Jučer je bez sumnje bio moj najteži dan kao predsjednika policije u Minhenu, i jedan od najtežih dana u karijeri koja traje 40 godina”, kazao je u uvodu.

“Događaji koji su se desili ostavili su me bez teksta. Drama je počela oko 17:50, kada smo obaviješteni o pucnjavi u Olympija šoping centru. Očevici su nas obavijestili. Vidjeli smo vozila koja odlaze velikom brzinom, mislili smo da su to osumnjičeni – ali ispostavilo se da nisu”, nastavio je.

Saobraćaj je obustavljen, jer su dobijali dojave da ima još pucnjava u centru grada, no to je kasnije negirano.

“Pronašli smo muškarca, koji je po sadašnjim informacijama – i svjedočenjima, te snimcima CCTV kamera – osumnjičen za napad”, nastavlja Andra.

Nema indikacija da ima još napadača, dodao je.

“Osumnjičeni je 18-godišnji Iranac iz Minhena. Više će biti poznato nakon obdukcije”, kazao je dodavši da policija još nema informacija da li je napdač bio povezan sa nekom od terorističkih ćelija.

Napad je izvršio pištoljem, ali detaljnije će biti izviješteno nakon istrage.

Šef policije kaže da je 10 osoba poginulo, a što se tiče povrijeđenih broj je 21. Troje ih je u kritičnom stanju.

Motivi napada nisu poznati, a istraga će trajati još dugo u noć, potvrdio je Andra. Mjesto zločina je zapečaćeno, a forenzičari će nastaviti sa istragom ujutro.

Više od 3.000 policajaca bilo je uljučeno, plus podrška specijalne policije i Federalne policije, potvrdio je Andra.

Odgovarajući na pitanja novinara, Andra je kazao da je napadač već neko vrijeme rezident Minhena.

“Ovi događaji doveli su do mnogo nesigurnosti kod populacije, a mnogo netečanih informacija je procurilo. Dosta događaja smo morali otkazati, jer mnogo ljudi je tražilo utočište kod policije”, kazao je na koncu Andra, dodavši da napadač nije bio od ranije poznat policiji.

Zaprimili dosta fotografija i video klipova, koji će također biti ispitani, sve kako bi rekonstruisali događaje koji su se desili u Minhenu.

Andra je kazao i to da je napadač imao državljanstva i Irana i Njemačke. Identitet policija nije htjela otkrivati, a kazali su da još ni ne znaju kako je on uopće došao do oružja kojim je počinio napad. (N1)

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

Ključne riječi: , , , ,