Utorak, 26. Maja 2020.
Tuzlanski.ba logo
Preuzmite sliku

Policija evakuisala 1.600 migranata iz kampova u Parizu

Francuska policija sprovela je novu operaciju raščišćavanja improvizovanih migrantskih kampova u Parizu u kojoj je evakuisano 1.600 ljudi, saopštila je policija.

Šef policije Didije Lalman rekao je novinarima da je 1.606 ljudi evakuisano i da je sada ta lokacija oslobođena od svih koji su tu bili.

Sa ovom evakuacijom gotovo polovina migranata na sjeveroistoku Pariza, koji su živjeli pod šatorima blizu pariške obilaznice i ispod nadvožnjaka odvedeno je u fiskulturne sale ili prihvatne centre, prenose novinari.

Još jedan dio izbjeglica nalazi se u kampu pored onih koji su danas uklonjeni, a i njihova evakuacija očekuje se uskoro u novoj policijskoj akciji.

Ova velika operacija uslijedila je dan pošto je vlada najavila zaoštravanje migrantske politike, uvela kvote i ograničenja za nadoknade za zdravstvo.

Edouard Philippe je rekao da njegova vlada želi da “povrati kontrolu nad nacionalnom migrantskom politikom”, a ministar unutrašnjih poslova Christophe Castaner je dao uvjeravanja da će naselja na sjeveroistoku Pariza biti evakuisana do kraja godine.

Zvaničnici navode da je gotovo 600 policajaca bilo uključeno u raščišćavanju šatora postavljenim na mjestima ispod nadvožnjaka, prenosi AP.

Lalman je rekao da će policija biti raspoređena u tim kvartovima da spriječi vraćanje migranata, a predviđa se i postavljanje video nadzora.

Gradonačelnica Pariza An Idalgo rekla je da je ovo 59. operacija evakuacije migranata iz nehigijenskih naselja od 2015. godine.

Ona je rekla da je potrebno pružiti dostojan prihvat tih migranata da se ne bi ponovo formirali divlji kampovi.

Predsjednik Francuske Emmanuel Macron optužen je da cinično pokušava da ublaži privlačnost ekstremne desnice prije lokalnih izbora iduće godine. (Beta)

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

Ključne riječi: , , , ,