Subota, 16. Oktobra 2021.
Tuzlanski.ba logo

Polarni talas paralisao Njemačku: “Ne pomažu ni najbolje grtalice”

Preuzmite sliku

Neuobičajeno niske temeperature i snježne padavine i u utorak u mnogim dijelovima Njemačke uzrokuju velike probleme u saobraćaju.

Na jednoj od najvažnijih saobraćajnica u zemlji, autoputu A2 koji povezuje istok i zapad Njemačke, vozači su u noći s ponedjeljka na utorak proveli i do 16 sati na temperaturama do -10.

Autoput je bio blokiran više sati, a oko grada Bielfelda zastoj je bio dugačak i do 70 kilometara.

Njemačke željeznice i u utorak javljaju o višesatnim kašnjenjima i otkazivanju vozova.

“Naše ekipe danonoćno čiste glavne pravce od snijega, ali saobraćaj se odvija otežano”, saopštile su Njemačke željeznice.

Snijeg još uvijek pada u sjevernoj polovini Njemačke, što i dalje blokira saobraćaj na prugama između metropola Hamburg, Keln i Berlin.

Njemačka meteorološka služba i dalje najavljuje obilne padavine, naročito uz samu obalu Sjevernog i Baltičkog mora. Zbog loših vremenskih uslova saobraćaj je otežan i na aerodromima a neki, poput onog u Dortmundu, potpuno su obustavili saobraćaj.

 • Ministar saobraćaja Andreas Sauer pozvao je građane da se najmanje do srijede suzdrže od putovanja.

  “Pri ovakvim vremenskim uvjetima ne pomažu ni najbolje grtalice”, rekao je Sauer.

  I javni prevoz u nekim gradovima poput Berlina nije se, ni treći dan od početka padalina, normalizovao.

  U utorak su dobri dijelovi gradske željeznice u Berlinu bili u stanju mirovanja. Humanitarne organizacije su pojačale svoje aktivnosti za zaštitu beskućnika.

  U mnogim gradovima mjesta na kojima se okupljaju beskućnici obilaze posebna vozila u kojima se beskućnici mogu skloniti i okrijepiti.

  U Frankfurtu su gradske vlasti i preko noći otvorile stanice podzemne željeznice u kojima beskućnici mogu potražiti zaštitu od hladnoće. Porast temperature se očekuje tek krajem sedmice ali se i dalje predviđa hladno vrijeme s temperaturama oko nule. (Tanjug)

  Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

  Ključne riječi: , ,