Srijeda, 27. Oktobra 2021.
Tuzlanski.ba logo

Podrška kulturi i umjetnosti: Španija će mladima davati po 400 eura za kulturne sadržaje

Preuzmite sliku

Španski premijer Pedro Sanchez najavio je da će naredne godine mladima koji napune 18 godina biti dodijeljena kulturna propusnica u vrijednosti 400 eura za potrošnju na kulturne sadržaje poput knjiga, koncerata i ulaznica za kina.

Sanchez je objasnio kako će se tom mjerom poboljšati pristup mladih ljudima kulturi, a ujedno će se pomoći i španskoj kulturnoj industriji, koja je finansijski nastradala tokom pandemije COVID-a 19.

„To je kao poklon za 18. rođendan i bilo bi mi drago da ga provedu u operi ili na koncertu klasične muzike“, objasnio je ministar kulture Miquel Iceta Llorens.

Podrška umjetnosti, ali i budućnosti mladih

I Francuska i Italija predstavile su slične poteze za mlade, ali Španija ih uvodi prva.

Potpredsjednica španske Vlade Yolanda Diaz napisala je na Twitteru da je „podrška umjetnosti i budućnosti mladih bitan dio proračuna koji bi trebao poslužiti kao poticaj za kulturu“.

Najava propusnice za kulturu dolazi nekoliko dana nakon objave državnog programa stambenog zbrinjavanja koji će osobama u dobi od 18 do 35 godina sa srednjim primanjima omogućiti mjesečni popust od 250 eura na njihovu stanarinu. (Agencije)

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje