Ponedjeljak, 15. Avgusta 2022.
Tuzlanski.ba logo

Počeo sastanak delegacija Turske, Rusije, Ukrajine i UN-a

Preuzmite sliku

U Istanbulu je počeo sastanak vojnih delegacija Turskee, Rusije, Ukrajine, te predstavnika Ujedinjenih naroda (UN) o pomorskom transportu ukrajinskog žita i drugih namirnica.

U saopštenju Ministarstva odbrane navodi se kako će na sastanku biti razgovarano o bezbjednoj isporuci morskim putem žita i drugih namirnica koje čekaju u ukrajinskim lukama.

Sastanak četvorke se održava u Kalender paviljonu u Istanbulu. Ministar odbrane Republike Turske Hulusi Akar saopćio je jučer da će u Istanbulu sutra biti održan važan sastanak vojnih delegacija u vezi sa sigurnim pomorskim transportom žitarica iz ukrajinskih luka.

Akar je u saopćenju naveo da se pozitivnim tokom odvijaju sastanci na tragu diplomatskih aktivnosti i direktiva koje turski predsjednik Recep Tayyip Erdogan daje u pravcu prevazilaženja prehrambene krize.

Podsjetivši da je imao sastanke sa ruskim ministrom odbrane Sergejem Šojguom i ukrajinskim ministrom odbrane Oleksijem Reznikovom, Akar je rekao da je nakon toga došlo do uspostave “crvene linije“ i direktnog kontakta između Turske, Ukrajine i Rusije.

Delegacija Ministarstva odbrane Turkiye posjetila je Moskvu kako bi se sastala sa ruskom vojnom delegacijom za rješavanje prehrambene krize, a zatim je ukrajinska vojna delegacija došla u posjetu u Turksku. (AA)

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

   
Ključne riječi: , , ,