Petak, 1. Jula 2022.
Tuzlanski.ba logo

Počeo sastanak bh. lidera sa EU zvaničnicima u Briselu, Čović se nije pojavio

Preuzmite sliku

Počeo je sastanak u Briselu gdje će se članovi Predsjedništva Bosne i Hercegovine i predsjednici stranaka zastupljenih u Parlamentarnoj skupštini Bosne i Hercegovine, te šef Delegacije Evropske unije u Bosni i Hercegovini Johann Sattler sastati sa sa predsjednikom Evropskog vijeća Charlesom Michelom i visokim predstavnikom Evropske unije za vanjske poslove i sigurnosnu politiku Josepom Borrellom.

Prema fotografijama koje su objavljene, Dragana Čovića, lidera HDZ-a nema na sastanku. On je to i najavio, rekavši da ako na sastanak dođe član Predsjedništva Željko Komšić, “ne pada mu na pamet da potpisuje zajednički dokument sa Komšićem.” Također, sastanku ne prisustvuje ni predsjednik SDS-a Mirko Šarović.

Kako je ranije najavljeno, na stolu je potpisivanje dokumenta o ključnim pitanjima za BiH koji bi trasirali naš put ka EU. Ideja domaćina je, navodno, pokušaj vraćanja evropskog puta BiH u fokus interesovanja domaćih lidera.

Kako će ko put Brisela, jučer je bilo jedno je od ključnih pitanja. Predsjednik SNSD Milorad Dodik jutros je iz Banjaluke poletio za Brisel avionom Vlade Republike Srpske. Zvao je i opozicionare, ali nisu pristali. Dodik je pred put rekao da ne očekuje ništa posebno od sastanka lidera parlamentarnih stranaka iz BiH sa predsjednikom Evropskog savjeta.

“Mislim da je ovo nešto na brzinu okupljeno, ne znamo još ni format ni šta se tu hoće. U suštini po onom našem sistemu ako nešto prođe, proći će, ako ne prođe neće”, rekao je Dodik za RTRS pred put u Brisel.

Mnogi su, ipak, put u Brisel propustili. Razlog za to je format planiranog sastanaka, ali i prijedlog izjave koju bi svi učesnici trebali potpisati.

Naime najmanje tri tačke u izjavi posebno su sporne liderima iz Republike Srpske. Odnose se na kvalifikaciju dešavanja u Ukrajini, poštovanje odluka Ustavnog suda, ali i odnosa prema institucijama Bosne i Hercegovine. (N1)

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

   
Ključne riječi: , ,