Srijeda, 19. Juna 2024.
Tuzlanski.ba logo

Po nalogu ICC-a: Njemačka će uhapsiti Putina ako kroči na njeno tlo

Preuzmite sliku

Ministar pravosuđa Njemačke Marco Bushman izjavio je da će izvršiti nalog za hapšenje ruskog predsjednika Vladimira Putina ako kroči na njemačko tlo, javlja Anadolija.

“Očekujem da će se Međunarodni krivični sud u Haagu brzo obratiti Interpolu kao i državama ugovornicama i zatražiti od njih provedbu tog naloga”, rekao je Bushman za list “Bild am Sonntag”.

Bushman je pojasnio da bi Njemačka tada bila obvezna lišiti slobode Putina ako uđe na njemački teritorij i predati ga Međunarodnom kaznenom sudu (ICC) u Haagu.

Jučer je njemački kancelar Olaf Scholz tokom posjete Japanu pozdravio potjernicu ICC-a protiv Putina, rekavši da nitko nije iznad zakona.

U petak je ICC izdao naloge za hapšenje Putina i njegove predstavnice za prava djece.

“Danas, 17. marta 2023., Predraspravno vijeće II Međunarodnog krivičnog suda izdalo je naloge za hapšenje protiv dvije osobe u vezi sa situacijom u Ukrajini, gospodina Vladimira Vladimiroviča Putina i gospođe Marije Aleksejevne Lvove-Belove“, naveo je ICC.

ICC optužuje Putina da je odgovoran za ratni zločin protupravne deportacije stanovništva (djece) i protupravnog premještanja stanovništva (djece) s okupiranih područja Ukrajine u Rusku Federaciju.

Sud je rekao da postoje razumni razlozi za vjerovanje da Putin snosi individualnu krivičnu odgovornost za navedene zločine.

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

Ključne riječi: , , ,