Četvrtak, 26. Maja 2022.
Tuzlanski.ba logo

Plenković na presici sa Zelenskim: Vi se borite za slobodu svih nas

Preuzmite sliku

Premijer Andrej Plenković, koji je danas posjetio Kijev, održao je zajedničku press konferenciju s ukrajinskim predsjednikom Volodimirom Zelenski.

Zelenski je na presici rekao da je ovo izrazito bitna posjeta koji pokazuje podršku koju RH pruža Ukrajini. Razgovarali su o nizu pitanja bitnih za Ukrajini. Zahvalio je na potpori Hrvatske, rekavši da je ovo teško vrijeme za Ukrajinu, prenosi HRT.

Video pogledajte OVDJE.

“Hrvatska zna šta znači boriti se za slobodu”

“Hrvatska je članica antiratne koalicije i svi zajedno pokušavamo braniti prava na samoodređenje, slobodan i nezavisan život, za cijelu Evropu i povratak vladavine prava. Hrvatska zna šta znači boriti se za slobodu, prošla je taj rat i zato govorimo istim jezikom, dijelimo iste vrijednosti. Naši su razgovori bili plodonosni, a razgovarali smo o koracima koje treba poduzeti u odbrambenom i energetskom sektoru protiv Rusije”, rekao je ukrajinski predsjednik.

“Sankcije treba osnažiti i možemo se nadati da će uroditi plodom i da će Rusija prestati s napadom. Zahvalni smo što je Hrvatska poduprla svih šest paketa sankcija. Nadamo se povratku normalnom životu. Hrvatska ima veliko iskustvo u razminiravanju i nadamo se da će nam pomoći u tome nakon što ruske snage odu. Ruskoj vojsci u cilju je bilo prouzročiti što veća stradanja i patnju”, ustvrdio je Zelenski.

“Morat ćemo uložiti veliki napor kako bismo uspjeli vratiti normalan život svakom građaninu. Hrvatska je izrazila podršku krajini na putu u EU, potpisala je deklaraciju kojom to podupire, u junu nastavljamo te napore, za nas je to veoma važno. Razgovarali smo o svemu što je potrebno kako bismo zaustavili rat, naročito o onome što se događa na području Donbasa”, rekao je Zelenski.

Plenković: Borite se za slobodu svih nas koji dijelimo iste vrijednosti

Plenković je zahvalio na pozivu i prilici da razgovaraju u Kijevu. Izrazio je snažnu potporu Hrvatske Ukrajini. Pohvalio je otpor koji ukrajinski narod pruža.

“Divimo se hrabrosti ukrajinskih vojnika”, rekao je

“Hrvatska pruža pomoć u svakom smislu i u svim područjima i tako planiramo nastaviti, kao zemlja koja uvijek želi biti na strani pravde. Na nivou EU Hrvatska je poduprla pakete pomoći i sankcija i zato je moj posjet danas simbolički. Pružamo potporu putu Ukrajine u EU. Želim poslati jasnu poruku: I prije nego sam postao premijerom Hrvatske učestvovao sam u naporima koje je ukrajinski narod ulagao u to da Ukrajina postane članica EU”, rekao je premijer Andrej Plenković.

“Naša veleposlanica se vratila u Kijev i time šaljemo snažan signal podrške. Naše veleposlanstvo nastavit će normalno raditi. Razgovarali smo o ratnim zonama u Ukrajini i znamo koliko je stanje teško. Nastavit ćemo nanivou međunarodne zajednice pružati vam podršku i diviti se otporu koji ste pokazali. Borite se za slobodu svih nas koji dijelimo iste vrijednosti. Na žalost, Hrvatska je bila žrtva agresije početkom 90-ih i imamo puno iskustava koje možemo podijeliti s vama nakon završetka rata – u području razminiranja i mirne reintegracije”, dodao je premijer. (Index.hr)

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje