Četvrtak, 24. Juna 2021.
Tuzlanski.ba logo

Plave visibabe ukrasile krajolike Turske: Simbol hrabrosti i glasnik proljeća

Preuzmite sliku

Krajolik turskog grada Ovacika ovih dana krase “proljetne ljepotice”, cvijet koji je glasnik proljeća i simbol hrabrosti i odvažnosti, javlja Anadolu Agency (AA).

Ovacik je smješten na nadmorskoj visini od oko 1.500 metara i dom je prirodnih bisera Nacionalnog parka Munzur, vodopada Četrdeset stepenica i doline Mercan, a sve te krajolike povezuje plavi cvijet scilla siberica, odnosno sibirska ljuska.

Kraj zime i početak proljeća u toj periferiji Tuncelija najavljuje upravo ta biljka koja listovima nalik maču probija snijeg i najavljuje buđenje prirode. Naziv na turskom jeziku je upravo tako dobila “kardelen” (ona koja probija snijeg).

Mještanin sela Santosun Nihat Dermen kaže da cvjetanje te prkosne biljke donosi okrepljenje kod ljudi nakon višemjesečne zime.

“Zime su ovdje surove. Proljeću se zato posebno radujemo i ono je ovdje čarobno. Na planinama još ima snijega, a doline su ozelenjele”, kazao je Derman.

Iako ne raste više od 20 centimetara, ova vrsta visibabe raskoš dobija širenjem i rascvjetavanjem na širokim poljima, proplancima i kamenjarima.

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

Ključne riječi: , ,