Nedjelja, 25. Februara 2024.
Tuzlanski.ba logo

Plaćeni ubica Čaba Der osuđen na doživotnu robiju

Preuzmite sliku

Sud u Budimpešti danas je prvostepenom presudom osudio zloglasnog plaćenog ubicu Čabu Dera na doživotnu kaznu zatvora, prenose mediji u Srbiji.

Kako se navodi, prvostepenu presudu sud u Budimpešti objavio je u srijedu ujutro, a Čaba Der će prema mađarskim zakonima moći tražiti uslovni otpust poslije 40 godina zatvora.Sud je osudio Mađara iz Srbije na prvostepeni doživotni zatvor zbog dva ubistva. Čaba Der je osuđen za ubistvo jednog Hrvata u julu 2018. godine u kafiću u Amsterdamu i mađarskog biznismena u Budimpešti u septembru iste godine.

Čaba Der je uhapšen 1. marta 2019. godine u Pragu, a mađarskim vlastima isporučen je sredinom 2019. godine. Pored Mađarske, njegovo izručenje tražile su i Nizozemska, Španija kao i Srbija koje su ga teretile zbog niza kaznenih djela.

Policija je kod Dera prilikom hapšenja u Pragu pronašla lažne dokumente, oružje kao i opremu za maskiranje.

Čaba Der poznato je lice i u Bosni i Hercegovini. Sarajevska policija uhapsila je Dera u septembru 2017. godine zajedno sa Markom Gojčevićem iz Bara, a oni su priznali da su došli u Sarajevo da izvrše ubistvo.

Ipak, oni tada nisu otkrili ko je naručilac ubistva, niti koga je trebalo da likvidiraju. Obojica su se dovodila u vezu sa zloglasnim Zemunskim klanom.

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

Ključne riječi: , , ,