Srijeda, 8. Decembra 2021.
Tuzlanski.ba logo

Pijesak iz Sahare stigao u Evropu, brojna skijališta poprimila crvenu boju

Preuzmite sliku

Velike količine pijeska iz Sahare stigle su ovog vikenda na području Evrope, a miješanje sa snijegom prouzrokovalo je pojavu tzv. crvenog snijega.

Čestice prašine prekrile su centralni dio Francuske, Švicarske, južnog dijela Njemačke i Austrije.

Pijesak je s područja Afrike stigao zbog vjetra i razvoja specifičnih meteoroloških uslova, a mnoga skijališta širom centralnog dijela Evrope poprimila su crvenu boju, prenosi N1.

Zbog uticaja vjetra, kako navode njemački meteorolozi, pijesak bi trebalo da se širi dalje prema sjeveru i istoku Evrope, tačnije na područje Mađarske i Češke. Procjene su da bi trebalo da stigne i na području Balkana, Poljske i Ukrajine, ali u manjem obimu s obzirom na smjer kretanja vjetra.

Stručnjaci su naveli da nije samo pijesak iz Sahare krivac za ovu pojavu, već i mikroorganizmi, poznati kao snježne alge, koji tokom topljenja mogu da promijene boju snijega.

Iz Njemačkog meteorološkog servisa pojašnjavaju da krvavi snijeg najčešće nastaje zbog čestica pustinjskog pijeska, koji u crveno može obojiti i kišu, dok su alge kao uzrok češće u barama koje ostaju poslije topljenja snijega ili kiše.

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

Ključne riječi: , ,