Petak, 27. Januara 2023.
Tuzlanski.ba logo

Pijani vozači u Moldaviji morat će prati leševe ako žele vozačku nazad

Preuzmite sliku

U sklopu novog programa suzbijanja vožnje u alkoholiziranom stanju, pijanim vozačima u Moldaviji ponudit će se mogućnost vraćanja vozačke dozvole ako neko vrijeme rade u mrtvačnici.

Radi se o takozvanom programu preodgoja, a odobren je prošle godine. Vozači koji su izgubili svoje dozvole zbog vožnje u pijanom stanju moći će platiti oko 225 dolara kako bi dobili pristup ovom programu, koji traje tri mjeseca. Prosječna mjesečna plaća u Moldaviji iznosi oko 340 dolara, piše Publika.

U sklopu programa, vozači kažnjeni zbog sjedenja za volanom u alkoholiziranom stanju pomagat će pri liječenju pacijenata stradalim u prometnim nesrećama, no ako ih u tom periodu ne bude, onda će raditi s mrtvozornicima u mrtvačnicama.

Prali leševe, jedan odmah pobjegao iz mrtvačnice

Publika navodi da je prvi ovakav program već nedavno krenuo u mrtvačnici u Kišinjevu, a pohađalo ga je šest muškaraca. Pomagali su mrtvozorniku pri pranju leševa prije obdukcije, ali i u drugim poslovima, poput uklanjanja urina i izmeta iz tijela mrtvih.

No, nije svim sudionicima ovog programa ta situacija bila baš laka. Jedan je odjurio iz mrtvačnice nakon samo nekoliko minuta rada.

“Ovo me potaknulo da više ne pijem alkohol, ni kap u životu. Ne želim više ići tamo. To što vidite u mrtvačnici je prava lekcija”, rekao je jedan od sudionika koji je ostao u programu.

Valeriu Savciuc, direktor Centra za sudsku medicinu, kazao je da će ovaj projekt imati ogroman psihološki učinak na pijane vozače. (index.hr)

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

   
Ključne riječi: , ,